Спорна реконструкција

Унеско и поједини стручњаци упозоравају да ће реконструкција грузијске цркве Баграти из 11. века довести до губитка аутентичности споменика. Унеско прети да би због тога црква могла да буде скинута са листе "угроженог светског наслеђа". Власти у Тбилисију тврде да ће аутентичност цркве бити очувана.

Црква Баграти, ремек дело средњовековне грузијске архитектуре, пропада - не само због старости и временских услова, већ и људског фактора, преноси Франс прес. Грузијска влада занемарила је препоруке Унеска и почела обнављање споменика из 11. века.

Среедњовековна црква је тешко оштећена током турске инвазије у 17. веку. Њене елегантне фасаде полако су пропале, а на месту куполе налази се велика рупа и стручњаци страхују да би катедрала могла да се уруши.

"Споменик пропада и распашће се без хитне интервенције", каже историчар уметности Димитри Туманишвили. Али, уместо конзервације, влада је почела реконструкцију која би могла да промени оригинални изглед цркве, што је изазвало жестоко противљење Унеска, али и локалних стручњака.

"Реконструкција Багратија довешће до губитка аутентичности споменика", сматра конзерватор Давид Коштарија. "Овде се пре ради о изградњи нове зграде, него о реконструкцији историјског споменика", наводи Коштарија.

У Кутаиси, другом по величини граду у Грузији, где Баграти доминира градом, задовољни су реконструкцијом цркве. "Баграти је свето место и главно обележје Кутаисија. Мора бити обновљен и поново функционалан", сматра један од локалних званичника.

Изграђена у 11. веку током владавине Баграта трећег, првог краља уједињене Грузије, ова древна црква је симбол јединства грузијске државе. Администрација председника Михаила Сакашвилија вољна је и да обнови Баграти.

"Позваћемо најбоље стручњаке из иностранства како би све било урађено како треба", обећао је 2009. Сакашвили, када је покретао амбициозан пројекат реновирања Кутаисија.

Конзервација уместо реконструкције

Пројекат реконструкције Багратија је разбеснео Унесков комитет за светску баштину који нагледа конзервацију споменика који се налазе на Листи светског наслеђа.

Комитет је 2010. године Баграти сместио на листу "угроженог светског наслеђа". Комитет је навео да је катедрала угрожена реконструкцијом која ће утицати на свеукупну вредност, интегритет и аутентичност цркве.

Радови који се изводе на Багратију - изградња нових стубова и лукова у унутрашњости - нису рађени у складу са правилима, сматра Јука Јокилето, стручњак Међународног центра за студију, пресервацију и рестаурацију културних споменика.

"Ситуација је озбиљна", навео је Јокилето који сада ради са грузијском владом на прихватљивијем плану рехабилитације катедрале. Унеско је "притиснуо" владу да стане са реконструкцијом док стручњаци не пронађу задовољавајући начин решавања проблема.

"Шта год да се уради у Багратију, грузијске власти гарантују да ће аутентичност цркве бити очувана", поручено је из министарства културе.

Јокилето је навео и да су грузијски званичници разумели озбиљност ситуације и изразио "стидљиви оптимизам" да ће прихватљиво решење бити пронађено.

Међутим, како наводи архитекта Коштарија "политичари често игноришу мишљење стручњака".

Уколико Унеско прихвати нову грузијску стратегију, Баграти ће бити скинут са листе угроженог наслеђа, али будућност ове цркве, са које и даље опадају малтер и фасада, остаје неизвесна.

број коментара 0 Пошаљи коментар