Средњовековни споменици приоритет

Министар културе Предраг Марковић за 2012. најављује завршетак радова на обнови Студенице, Хиландара, Манасије и Смедеревске тврђаве.

Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва најавио је да ће у Новој години бити завршени пројекти који су већ отпочети.

Марковић се нада да ће Србија у наредном периоду, с обзиром на чланство у комитету Унеска, интензивно наставити обнављање Смедеревске тврђаве, манастира Манасија и Студенице, рад на Хиландару и на десетинама пројеката.

Ти пројекти су од кључне важности и директно утичу на отварање радних места, стварају одрживи развој и презентују Србију у области у којој је цењена, а то је културни туризам - једина област која уредно из године у годину доноси све више прихода, рекао је министар.

Марковић је најавио да ће већ за Ускрс бити отворен манастир Кувеждин на Фрушкој гори, први женски манастир у коме се некада налазила црква Светог Саве, у којој је и испевана химна Светом Сави.

Манастир је 1944. године, приликом одласка усташа, миниран и девастиран, а сада ће, после више година рада на пројекту, бити отворен. Министар је за пролеће најавио и отварање Архива Српске православне цркве.

Предраг Марковић је указао да је архив СПЦ "огромно богатство за проучавање наше прошлости и изузетно је важно да се ова грађа прво адекватно смести, а потом обезбеди и њено истраживање уз помоћ Архива за који ће закон бити донет крајем јануара".

"Година пред нама ће сигурно бити подељена у два дела. Први је реализација започетих планова на основу буџетских средстава која ће бити већа него 2010", рекао је Марковић.

Како је оценио "битно је да се новац правовремено пребаци установама културе, јер нас очекују избори и тај други постизборни део у коме је важно да избори не утичу на културу, јер је она једна континуирана делатност".

Све озбиљне земље знају да када је криза и када долази до растакања и уништења система вредности, а он се не замењује новим што код нас траје годинама, онда нестају системи вредности, начин живота, породице, културе, рекао је Марковић.

"Када се то не замењује детаљним систематским, новоприхваћеним вредностима, онда је важно додатно улагати у културу. Криза у овом обиму ће проћи и ако тада немате очуван систем вредности и институција које о томе брину, нећете имати на основу чега да подигнете друштво када се створе услови за економски опоравак", рекао је министар културе.

Марковић је објаснио да буџети озбиљних земаља поштују ово правило повећања буџета за културу, јер је "то једина гаранција да ћете изаћи из кризе мање оштећени и да ћете имати већу шансу за будућност".

"Тога се и ми држимо и надам се да ће нам то помоћи и да ћемо ову годину дочекати у породичном миру и спокоју, а да ћемо на крају следеће године са много више наде дочекати наредну годину", поручио је Марковић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 04. јан 2012, 22:22) - ХУ [нерегистровани]

Грешка

Господин министар је или необавештен или је у питању грешка када у 2012. години најављује завршетак радова на обнови Хиландара, како стоји у поднаслову. За непуних осам година једва да је обновљено нешто више од половине изгорелих објеката манастирског комплекса. Како то господин министар замишља да се остатак радова заврши за само једну годину?

(уторак, 03. јан 2012, 12:48) - Жаровит [нерегистровани]

Дајте зграду цркви, већ једном

Дајте за Архив СПЦ неку зграду у Београду, има толико ПРАЗНИХ војних зграда!
Отворите и Словенско-Византијску и Црквену библиотеку код Храма Св. Саве, дајте за црквене потребе , празну Војну зграду у Катанићевој 15(одмах иза храма Св. Сава)