Pittsburgh Post-Gazzette: Балкан - Где духови корачају

Бивши амерички амбасадор сматра да је пензионисане америчке генерале, творце операције Олуја, од Хашког суда спасила само чињеница да су Американци.

Вест да је трибунал Уједињених нација за ратне злочине прогласио двојицу хрватских генерала кривим за ратне злочине вратила ме је у прошлост.

Духови ходају Балканом. Још увек духови људи, који су умрли у понекад насилном распаду Југославије од 1991. до 1999. године, лутају по Босни и Херцеговини, Хрватској, Србији и Косову. Многи од њихових убица нису кажњени, нити ће икада бити кажњени.

То је збуњујуће место. Много пута током мог боравка тамо, од 2000. до 2001. године, чудио сам се шта се све дешавало на местима на којима сам био. Једно од таквих места била је црква и порта који су дигнути у ваздух. Испрва вукла ме је жеља да то истражим, пошто сам пре тога посећивао уништене цркве у Бугарској, Грчкој, на Блиском истоку, па чак и у Британији. Убрзо ми је синуло да је то веома лоша идеја. Један од трикова којима су се разне војске које су оперисале у региону служиле био је и да минирају места које су људи често посећивали.

Следећи чудан призор био је ред кућа дуж пута у западној Херцеговини, на којима су били растурени кровови, врата и прозори. То је, како ми је речено, био резултат акције која је текла овако: војници или паравојне формације једне од страна истерали би људе из кућа, затворили би све прозоре и врата, ставили свећу на димњак и пустили гас. Када би гас доспео до свеће, цела кућа би експлодирала.

Предност таквог приступа, речено ми је, сводио се на то да житељи не би могли да се врате, без обзира на исход рата. То је било још једно оруђе етничког чишћења, термина који је у светске речнике ушао у контексту балканских ратова из тог периода.

Двојица хрватских генерала, Анте Готовина и Младен Маркач, проглашени су кривим за ратне злочине и злочине против човечности у Хагу. Трећи, Иван Чермак, проглашен је невиним и пуштен на слободу. Генерали Готовина и Маркач били су одговорни за дела хрватских војника под њихом командом, који су убили и прогањали цивиле, пљачкали куће, гранатирали села и градове, без намере да гађају искључиво војне циљеве.

Људи из подручја које су они и њихове трупе опустошили, због чега су проглашени кривима, били су Срби који су живели у подручју Хрватске који се називао Крајина. Било би 'фер' упитати се шта су Срби радили у Хрватској. Одговор је да су пре распада Југославије различити народи - Срби, Хрвати, Бошњаци - различитих вера - православне, римокатоличке и ислама - живели заједно у поприлично јединственој земљи. Постоји аргумент који каже да је мешање било посебно раширено у Босни и Херцеговини, и да је дивљаштво рата било бар делимично последица таквог мешања.

Крајина значи "ивица". То је било место на којем су се сударале Аустро-угарска и Отоманска империја. У Другом светском рату ту су пронацистички хрватски фашисти истребљивали православне Србе тако што су их затварали у цркве и палили.

Када је Југославија почела да се распада, Срби су, под вођством Слободана Милошевића, наследили велику југословенску војску. Хрвати су имали полицију, али не и војску. Срби су на почетку рата брзо потукли Хрвате, а између осталог је основана и Република Српска Крајина.

Вероватно из разлога што су Срби за нијансу ружнији и агресивнији, и што је Милошевић био тај који је и започео све, Сједињене Америчке Државе преферирале су Хрвате.

Моје искуство о Хрватима у Босни и Херцеговини говори да су имали одређене предности. Они су католици, а тим више и западњаци, за разлику од припадника православне или исламске вероисповести. Хрвати имају и више смисла за економију; у БиХ ствари су се кретале набоље када су они водили банке или министарство финансија.

Шта год био разлог, Сједињене Америчке Државе сложиле су се да је Хрватима потребна војска.

Тако је почела веза између САД и хрватских оружаних снага, с вољеним генералима Готовином, Маркачем и Чермаком на челу, којима се судило за ратне злочине.

Са америчке стране одлучено да је пуно елегантније и политички коректније задржати Конгрес подаље од те акције и америчко учешће у Олуји препустити приватној компанији - Military Professional Resources, Inc. или МПРИ.

МПРИ је био састављен од пензионисаних америчких официра, спремних за малу авантуру и покоји долар, блиских америчким оружаним снагама и добављачима оружја - прави брак склопљен у рају. Хрватима су биле потребне вештине и оружје, а амерички официри су били у потрази за занимљивим и уносним послом.

Са америчким војним способностима, планирањем и наоружањем, нове хрватске оружане снаге брзо су почеле да односе победе против Срба. Могућност порицања да је МПРИ био званично ангажован значила је да би се америчка влада могла лако дистанцирати од свих прљавштина у које се биле умешане хрватске снаге.

Хрватска је под председником Фрањом Туђманом - који би био једнако лош као и Слободан Милошевић да је њихова позиција била обрнута и да је Туђман имао ЈНА - убрзо успоставила чврсту контролу над подручјем који је сматрала својом територијом, укључујући и Крајину.

Да ли би Американци направили боље резултате од оних који су плод хрватских војних успеха потпомогнутих МПРИ-ом, тешко је рећи. Да Америка није била то што јесте, бивши генерали МПРИ-ја могли су бити на суђењу заједно са хрватским генералима јер су планирали хрватску кампању. Овако - они остају богати, а генерали Готовина и Маркач иду у затвор на 24, односно 18 година.

Хрвати су јако љути због пресуде генералима. Они сматрају да су тројица генерала попут Џорџа Вашингтона.

број коментара 23 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. јун 2011, 19:53) - Jannika [нерегистровани]

MdHFUttKvj

Thank God! Someone with brinas speaks!

(петак, 27. мај 2011, 10:08) - Dragan [нерегистровани]

gas

od jedne boce gasa? Gdje je u Bosni ili na Kosovu bio gasovod?

(четвртак, 19. мај 2011, 21:39) - Neko neko [нерегистровани]

Hmmm

''затворили би све прозоре и врата, ставили свећу на димњак и пустили гас. Када би гас доспео до свеће, цела кућа би експлодирала.''

Koliko ja znam ovo se pripisuje Srpskoj vojsci na Kosovu. Postoji Nemacki dokumentarni film ''Pocelo je sa lazima'' u kome se objasnjava da je ovo samo propagandni trik, i da je neizvodivo.

(понедељак, 25. апр 2011, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

SAD podrška Hrvatskoj

SAD je prvenstveno podržala Hrvatsku zbog toga što je SAD bila protiv komunstičkih vladavina, i već 40 godina u hladnom ratu protiv takvih vladavina, a u to vrijeme u Hrvatskoj je antikomunizam bio u mnogo rasprostranjeniji nego u preostalim republikama SFRJ-a. Slične podrške SAD-a i anikomunističkim pokretima se pojavljivala i u Vijetnamu, Avganistanu, Iraku itd.

U raspadu Jugoslavije su naravno udijela imali i drugi strani faktori ali ne treba negirati da je jednoumlje komunističe ideologije koje je dominiralo u SFRJ bio osnovni uzrok raspada SFRJ-a.

Rat u SFRJ tj u Hrvatsko i Bosni i Hercegovini bio je u interesu i umirovljenih generala iz SAD-a ali i u interesu i drugih stranih i domaćih ratnih profitera ali to nije bilo organizovano niti od SAD vlade a niti od bilo koje strane vlade, a u samom početku rata niti od bilo kojih vlada iz bivših republika SFRJ-a već od pojedinaca iz tih vlada kao npr Franje Tuđmana u oči priprema UZP "Oluja" a najvjerovatnije i ranije ukidanjem konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj. Za Aliju Izerbegovića i Slobodana Miloševića ICTY to nije utvrdio kao u što je utvrdio u slučaju Franje Tuđmana ali što ne znači da je takva mogućnost isključena.

(понедељак, 25. апр 2011, 12:23) - anonymous [нерегистровани]

ameri

Americki zvanicnici nisu nikad do sada bili pouzdan izvor informacija.To bi po svemu sudeci bila jedna njihova verzija, izjava koja se mora uklopiti u neku koncepciju koja ni njima samima nije jasna.Zamenjeno, nedoreceno, poluistina,precutano itd.

(недеља, 24. апр 2011, 07:40) - anonymous [нерегистровани]

Zamjena teza kao i uvijek

Jugoslaviju je rasturio onaj ko je naoruzavao narod nekih republika i huskao ih,a ne Slobodan Milosevic.Zanimljivo je da u Hag ne mogu ni privatna lica iz amerike a tek vojna.

(субота, 23. апр 2011, 14:46) - anonymous [нерегистровани]

Samo interes

SAD su imale više istorijskih razloga da stanu na stranu Srba, nego na stranu Hrvata, jer u prošlosti Srbi nikad nisu ratovali protiv SAD-a, a NDHrvatska je u decembru '41 objavila rat SAD-u. Međutim, kako to kod velikih sila uvek biva, sve se svodi na interes (i kod malih država, samo što one često i ne znaju šta im je interes), mi smo se našli još pre '99 u ratu sa SAD-om, a nismo znali da se postavimo na početku raspada kao neko čija pobeda bi bila interes Amerike, ili je možda to bilo mnogo ranije rešeno, pa šta god da smo radili, rezultat bi bio isti. Nikad niko nije samog sebe osudio, pa neće ni SAD za očiglednu ulogu u mnogim mutnim stvarima na Balkanu i u svetu. Oluju su podržali "da se ne bi u Bihaću ponovila Srebrenica", Libiju bombarduju "da se u Bengaziju ne bi ponovila Srebrenica" i ko zna koliko će zemalja još da unište i koliko ljudi da pobiju jer oni znaju da će se negde ponoviti Srebrenica.

(субота, 23. апр 2011, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

Indirektno ide gore...

Ne ide gas gore, već se prostorija puni gasom, kao što bi se punila vodom i eto...

(субота, 23. апр 2011, 12:02) - Đole [нерегистровани]

Gas ide gore????

"...ставили свећу на димњак и пустили гас. Када би гас доспео до свеће, цела кућа би експлодирала."

Ovaaaaj, a kako to izvedu kada je gas/plin teži od vazduha i ide dole, a ne gore? Da ovo nije samo još jedna u nizu izmišljotina, pitam se?

(субота, 23. апр 2011, 11:37) - anonymous [нерегистровани]

Suditi Amerikancima

Americki Ratni Veterani nemaju vremena da gube po nekim Medjunarodnim sudovima, jer se ratovi jos uvek ne zaustavljaju i sada su mnogi od njih verovatno u Libiji.
Imperijalizam ne poznaje granice i dosta!?
Ako su Srbi i uopste Balkanci ruzni, Amerikance bih nazvao prljavim!