Тијанић: "Фарма" уређује Србију!

Борићемо се да се РТС призна као једна од најважнијих српских институција која служи свим грађанима. Овде више није реч о гледаности или политичком утицају, већ о опстанку писмености и нормалности у Србији, рекао генерални директор РТС-а у разговору за дневни лист "Press".

Генерални директор РТС-а Александар Тијанић, у интервјуу за Press, првом после поновног избора за челног човека Јавног медијског сервиса, одговара на јавне критике и иронично каже да он „ни по чему" не заслужује да води националну телевизију. Преносимо цео интервју:

Тијанић: Ја сам обично дете среће. Све што је мене запало, припадало је неким другим, много талентованијим, школованијим и бољим људима од мене. Њихови су моји текстови, моје полемике, моје књиге.

Страх ме и да поменем како сам баш њима отео Телевизију Политика, потом Телевизију БК, црногорски Трећи програм, шест година РТС-а, хиљаде политичких колумни, десетине политичких кампања.

Све би то они направили само да се ја нисам мешао. У знак покајања, сваки мој противник нека изабере који хоће мој резултат. Онда, са пуним правом, нека биографију прави око штете коју сам му нанео осудивши га да буде он, а не ја.

Press: Најављујете турбулентна времена за српске медије и српско друштво. Шта ви то, наводно, знате, а нама је, наводно, то још недохватно?

У социологији, судар обновљеног, снажног таласа новог конзервативизма са тек запаћеним, танким либерализмом. У масовној психологији, све јача обамрлост, одустајање од живота, дезертирање од борбе за нормалност.

У идеологији, поништавање сваке важности леве и десне идеологије. У политици, терор малих разлика. У систему, одрицање од либералног капитализма и јачање социјалне компоненте државе. У спољној политици, удар о зид реалности на питању Космета и Европске уније.

У унутрашњој политици, борба државе са ојачаним тајкунима који траже свој део власти под паролом „власт је листопадна, богати су зимзелени". У полицији, борба старог поретка и нових покушаја да се раскринкају политичари, странке и богаташи који су радили мафијашким новцем.

У региону, замрзавање статуса Србије, док моћни не учврсте и стабилизују све новостворене државе. У безбедности, спремање за нове облике регионалног тероризма и жестоког рата државе са наркокартелима.

У јавном простору, наставак плаћених хајки и злоупотреба Парламента. У медијима, инструментализовани ратови „свих против свију"; ратоваће принтани са електронским медијима, тајни и јавни власници са државом и међусобно, комерцијални медији са РТС-ом.

Генерацијски, акумулираће се гнев младих заточених у „кавез биологије". Класно, богати ће бити све богатији, сиромашни све беднији.

Институционално, шизофрени процес јачања институција и правне државе уз највиши степен корупције и покушаја да се стварна моћ задржи у тајним „братствима капитала и политике".

У култури, метастаза јавног простора, канибализација свега различитог, јачање синдрома инквизиције.

У пропаганди, агресивно доказивање да је држава пропала, да у Србији не вреди устајати из кревета, да смо неспособна нација, да за то постоје кривци које ваља спалити и тог часа ћемо се на ломачи сви огрејати.

Press: Искрено се надам да нисте у праву. Ако јесте, зашто сте пристали да будете, како рекосте, „бифтек на електричној столици"?

Тијанић: Два су разлога. Први, ја верујем у борбу и резултат борбе. Други, кад год је тешко, злурадо се сетим ситуације у којој је Борис Тадић. Ја водим само Јавни сервис, а њега држе одговорним за стабилност споља и изнутра нападнуте државе, затим за исход рата са групама које су надживеле све промене у Србији и, најважније, за посао и храну осам милиона људи којима је рад омиљен колико и свињски грип.

Press: Помињали сте Тијанићеву српску политичку једначину која се деценијама крије од јавности?

Тијанић: Тијанићева једначина политичког успеха гласи: сваки глас добијен од грађана на изборима, на слободном финансијском тржишту вреди десет евра.

Press: Добро, хоће ли вас следећих година појести пинкова Фарма?

Тијанић: Наравно да хоће. Жељко мудро ради све што му је допуштено. Кад Срби десет сати дневно гледају телевизију, кад је то комерцијални медиј, кад држава допушта порнографију, мобинг, насиље, сексизам, распиривање верске, полне, националне нетрпељивости од осам сати зором, па до следеће зоре, кад никог не интересују трауматичне последице таквог стања, ко сам ја да се супротстављам народној вољи и државном оглушењу.

Следеће три године све у српској култури, медијима, укусу, гледаности, маркетингу, музици и политици - диктираће Фарма и њен власник.

Press: Вас критикују да нисте понудили адекватан културни програм који би смањио гледаност Фарме?

Тијанић: Ма немојте. То што ви мислите да друштво тако функционише личи на захтев да сиђем у римски Колосеум, прекинем гладијаторско клање, спречим лавове да једу хришћане, утишам урлајућу масу жељну крви, смрти, зноја и суза и у мртвој тишини, свечаним тоном, обратим се Римљанима и кажем -„Ви злочести неваљалци, сада ћете гледати Есхилову драму, потом три балета па рецитал слепца Хомера".

Они, импресионирани културом, баце ме лавовима, проклетиње се наједу мене (за утеху, порција мозга буде им мала), а гладијатори наставе са омиљеним хобијем.

Да остане запамћено, коме РТС ових шест година није био добар или бољи него раније - тај је Србију претворио у Фарму. Немам ништа против српске дилеме: Фарма или РТС? Узмите шта вам је драго. Али, зарад Свевишњег, немојте се правдати да сви Срби псују. Тачно је. Мада псују и Мађари. Али, ни Срби ни Мађари не сликају своје псовање и пљување дан и ноћ и стављају га на екран националне фреквенције.

Press: Па шта ћете да радите са програмом РТС-а?

Тијанић: То што смо пет година најгледанији представља инцидент. Сада, после сређивања Куће, императив следећих година биће креативност и, колико је то могуће, квалитет. Ми ћемо се супротставити метастази јавног простора и убијању сваког облика културе. Овде више није реч о гледаности или политичком утицају, већ о опстанку писмености и нормалности у Србији. Борићемо се да се РТС призна као једна од најважнијих српских институција која служи свим грађанима.

Press: Били сте, током шест година, изложени сталној критици и опозиције и власти, затим ваших традиционалних личних непријатеља и рекло би се, онима којима сте ускратили приступ стомилионском буџету РТС? Да ли вам је ико од званичника честитао нови мандат?

Тијанић: Ви бисте се изненадили списку послатих честитки или руковању у директном сусрету са српским опозиционарима или владајућим званичницима. Свако од њих, приватно, каже да смо направили чудо од некадашњег РТС. Али, многи траже да будемо полуга очувања власти или батина за смену. Ми смо, очито, чворна тачка политичког сукоба.

Но, овај менаџмент РТС-а направљен је у доба детанта Тадића, Коштунице и Николића па, за оне мање писмене, ванстраначка природа оваквог РТС-а свој тројици и данас служи на част.

Они су признали важност и независност институције која не припада држави или друштву, већ јавном простору негде између те две дате. Све остало је арсенал дозвољене политичке борбе.

Ипак, искуство ми налаже да предвиђајући шта ће бити с нама, не искључим ниједну од политичких опција: изборе, велику коалицију, малу велику коалицију, мешовиту коалицију, владу националног јединства.

Србија бира, ми само објашњавамо - са више или мање успеха - зашто живимо онако како не заслужујемо и зашто морамо устати сваке зоре и радити. У таквим временима, РТС ће се мењати или ће пропасти.

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво