Скандалозно Косово

Косовски криминални кланови, бивши и садашњи министри и премијери осумњичени за убиства, трговину људским органима и наркотицима. Истрага о најтежим кривичним делима под будним оком припадника међународне мисије на Косову и Метохији.

Почетком следећег месеца Косово ће послати свог представника на конференцију Европска унија - Балкан која се одржава у Сарајеву. Владе западних земаља спремно поздрављају улазак Приштине у ред земаља Европске уније.

Ипак, још увек није познато шта заправо представници влада поздрављају с обзиром на то да су Уједињене нације, након бомбардовања 1999. године Косово означиле као "Мафијашку државу".

Марта 2009. године, званичници ЕУЛЕКСА преузели су предмете које терете приштинске званичнике за нејтежа кривична дела.

Досије "HPQ 215/2002" о бившем косовском премијеру Рамушу Харадинају, тако доспева у руке тужиоца међународне мисије на Косову.

Један званичник ЕУЛЕКС-а, ауторима овог текста открива да се докази против косовског званичника не могу побити. Према његовим речима, "постоје фотографије, сведоци, па чак и трагови крви".

Доказе које је крајем септембра у Дечанима и Пећи прикупио тужилац именован од стране Уједињених нација, бачени су у заборав протеклих седам година.

Извештаји о тим сазнањима, која терете бивше, али и садашње приштинске званичнике објављени су у књизи "Вукови и магла".

Постоје обавештајна сазнање према којима је Харадинај вођа најјачег нарко картела на Косову. Такође, Харадинај се сумњичи и за убиство неколико сведока и припадника полиције који су били укључени у истраживање овог случаја.

У обавештајним извештајима, такође, се наводи да је су Уједињене нације на тај начин Косово препустиле свирепој албанском мафији.

Истрага се није завршила на Харадинају и води до Луфти Дервиша, лојалном премијеру Хашиму Тачију.

Политички земљотрес 

Уједињене нације имале су могућност да 2005. године зауставе трговину органима којом су криминални кругови прикупили стотине милиона долара.

Према доступним документима, Уједињене нације имале су сазнања да поједине приштинске клинике, које је водио близак сарадник Хашима Тачија, користе енормне количине крви. То потврђују и бројни захтеви приватних клиника приштинском Центру за трансфузију крви.

Две приватне клинике затворене су после хапшења њихових власника, што изазвало прави политички земљотрес на Косову.

Према досадашњој истрази, постоје чврсти докази да је обављено пет илегалних трансплантација, док се за 25 још увек прикупљају докази. Према писањи листа Л'еспресо, све се то дешавало у Приштини, под буднимоком блиских сарадника премијера Хашима Тачија.

На Косову готово да не постоји политичар који није бивши припадник Ослободилачке војске Косова или који није укључен криминалне кругове. Такође, високе позиције заузимају и људи који су фнансирали изборе и који су плаћали убиства политичких опонената.

Таква ситуација ставља високе званичнике Уједињених нација у веома лошу позицију. Отежавајућа околност је и извештај ОЕБС-а према којем је бивши други човек УН-а на Косову Стивен Шук, данас политички саветник Рамуша Харадинаја.

Према том извештају, 2006. године Шук је донео одлуку да све истраге које би могле да дестабилизују Косово морају да имају претходно одобрење.

Званичници Европске уније ових дана пажљиво слушају изјаве Назима Блаца, агента слжбе безбедности Хашима Тачија, који се сумњичи за убиство 17 политичких опонената.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво