Српски бег са ветрометине

Подношење кандидатуре за чланство у Европској унији, десет година након рата са НАТО-ом због Косова, прави је показатељ заокрета српске политике са председником Борисом Тадићем на челу, наводи се у уводнику Њујорк тајмса.

Десет година након што је НАТО заратио са Слободаном Милошевићем због Косова, демократска Србија поднела је кандидатуру за чланство у Европској унији. Иако ће поступак приступања трајати пет или више година, тај чин је прави показатељ заокрета српске политике на челу са председником Борисом Тадићем.

Господин Тадић први пут је изабран 2004. године, али је тек након поновног избора 2008. постао довољно снажан да поведе земљу ка чланству у Европској унији.

Многи грађани Србије огорчени су због ратова које је Милошевоћ водио и територија које је изгубио. Већина сада гледа унапред, ка бољој будућности и партнерству са Европом.

Више од половине робе коју Србија увезе долази из земаља Уније, које представљају главно тржиште за више од педесет одсто српског извоза. Српској еконимији, која се још увек опоравља од година под санкцијама и пропадања под Милошевићем, потребан је капитал који ће допринети стварању нових радних места.

Имајући у виду да је чланство у ЕУ на хоризонту, италијански "Фијат" најавио је значајна улагања у производњу аутомобила у Србији.

Приближавање Европи има и људску димензију. Генерације грађана Србије одрасле су изоловане од Европе. Од децембра, они могу да путују у земље ЕУ без виза.

Ипак, постоје веома битни услови који морају бити испуњени како би приступање Унији могло да напредује.

Влада Србије мора да уложи све напоре како би ухапсила два преостала оптуженика за ратне злочине, генерала Ратка Младића и Горана Хаџића, и да их испоручи Хашком трибуналу због суђења. Холандија прети да ће блокирати приступање, све док они не буду предати суду.

Председник Тадић залаже се за пуну сарадњу са Трибуналом. За шест месеци, главни тужилац поднеће извештај из кога ће се видети колико је то залагање уродило плодом.

Битно питање је и Косово. Србија сарађује са полицијском мисијом ЕУ и обезбеђује своју страну границе. Она одбија да призна независност Косова. У томе је подржава пет чланица Уније, па тако признање не може бити услов за чланство. Влада Србије, међутим, мора да се обавеже да неће безразложно спречавати евентуално чланство Косова у ЕУ.

Да би Србија могла да постане конкурентна у Европи, Тадић мора да настави и са економским реформама. Земља је далеко одмакла, а Европска унија користи подстицај чланством како би охрабрила конструктивну политику Београда. Србији сада преостаје да заврши добро започету трансформацију.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво