Бандићеви пучисти

Изјаве из Бандићева стожера да ће за други круг "дићи војску и бранитеље" показују не само отклизавање на екстремну десницу него и посезање за недемократским, пучистичким средствима. То је изјава за државног одвјетника, пише колумнисткиња "Јутарњег листа".

Како је кренуло, још ћемо зажалити за "досадном" кампањом из првог круга предсједничких избора. Чим је било јасно да иде даље, Милан Бандић агресивно је напао првопласираног Иву Јосиповића.

Показао је тако властиту слабост и нервозу, али и сигнализирао да ће у продужетку вјеројатно водити прљаву кампању.

Други ће круг за Јосиповића бити тежи и неугоднији од првог. Ријеч је о посве новој утакмици. У првом га полувремену, као недостижног фаворита, нитко није нападао.

Главни су се конкуренти тукли међусобно, за друго мјесто. У рингу су сада остала само двојица.

Јосиповић старта са значајном предношћу. Има подршку дупло јачу од Бандића. Али ништа није сигурно. За њега ће највећим дијелом оптирати гласачи пропалих кандидата љевице, вјеројатно и либералног центра. Кајин је своје већ позвао да му дају глас. Учинит ће то и Весна Пусић, морална побједница првог изборног круга.

Подупире га и Стипе Месић, премда стоје критике да се као предсједник свих грађана он не био требао јавно опредјељивати.

Јосиповић вјеројатно може повући и дио умјерене деснице (Видошевићеве гласаче, примјерице). Потпору би му требале пружити и неке чланице владајуће коалиције, барем оне које тврде да је Бандић на Пантовчаку - катастрофа за Хрватску.

Наравно да декласирани ХДЗ не може дати јавну потпору ни једном од кандидата. Њихови ће се гласови вјеројатно подијелити. Бандић, који се већ у првом кругу профилирао као кандидат деснице, а сада ће то само појачавати, може рачунати на велик дио ХДЗ-ових гласова.

Ако мисли озбиљно с антикорупцијском кампањом и ако тражи за кохабитацију угоднијег партнера, врх ХДЗ-а бират ће Јосиповића. На то упућује и Хебрангова изјава да хоботнице крак креће на Пантовчак.

На концу, Косор зна да би Бандићев успјех појачао њене проблеме с Ивом Санадером, који јој је тренутно највећа пријетња. Њихов пакт ради јој о глави. Ипак, највећи ће се дио ХДЗ-ових бирача вјеројатно пасивизирати, што би могло подсјетити на ситуацију из времена трећесијечањских избора 2000.

Милан Бандић свој резултат може подебљати привлачењем по десници распршених гласова, у лепези од Хебрангових до Туђманових бирача.

Гласове ће покушати добити на генералном незадовољству грађана политичким странкама, инзистирајући на својој наводној независности. Премда је кампања за први круг показала да су страначки кандидати супериорни нестраначким популистима.

Надаље, у лову на десне гласове Бандић ће, показују његове реакције у изборној ноћи, покушати репризирати Санадерову изборну тактику - жесток удар на СДП. Можда на Јосиповића насрне и за ХДЗ-ове јастребове типичним распиривањем страха од повратка комуњара на власт!?

На концу, изјаве из Бандићева стожера да ће за други круг "дићи војску и бранитеље" показују не само отклизавање на екстремну десницу него и посезање за недемократским, пучистичким средствима. То је изјава за државног одвјетника.

Овде можете погледати изворни текст

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи