Јелена Ловрић: Усташки натписи компромитују целу Хрватску

Нереаговање хрватске државе на истицање усташког натписа у Јасеновцу, месту усташке фабрике смрти, тешко компромитује целу Хрватску, пише загребачки "Јутарњи лист".

Коментаторка тог листа Јелена Ловрић констатује да ћутањем о Јасеновцу хрватски државни врх срамоти себе и целу хрватску државу, као и да је, како наводи, усташки поздрав исписан на спомен-плочи у Јасеновцу "перверзна провокација".

"Усташлук се вратио у Јасеновац, преко добро познатог усташког поздрава 'За дом спремни', који је исписан на једном локалном споменику. Реч је, свакако, о перверзној провокацији, тим малигнијој јер се цела официјелна држава прави луда. Нереаговање на истицање усташког натписа у месту усташке фабрике смрти тешко компромитују целу Хрватску", наводи ауторка.

Према њеним речима, прва се осрамотила ХДЗ-ова начелница Јасеновца, која у табли сa усташким поздравом, како је рекла, не види ништа спорно.

"Реч је о моралном идиотизму, који релативизовањем чињеница, тврдњама да је на споменику исписан тек Хрватских одбрамбених снага легални поздрав, једну тешку свињарију покушава да представи као нормалност. Усташки поздрав у Јасеновцу нормалан је по прилици као што би биле нормалне четничке инсигније на Овчари. Особи која ни такве елементарне ствари не може да разуме није место у политици", сматра Ловрићева.

У контексту другог "неподношљивог блама", Ловрићева наводи премијера Андреја Пленковића, који већ месец дана не реагује на профашистичко знамење.

"О срамоти у Јасеновцу није рекао ни реч, још мање да би донео одлуку о уклањању усташког поздрава. Пленковићева умереност више није довољна, премијер у оваквим стварима мора показати одлучност. С временом његово ће ћутање постати проблем већи од појављивања усташлуком затроване плоче у Јасеновцу", наводи Ловрићева.

Трећа се, сматра Ловрићева, срамоти председница државе, која својим понашањем ствара утисак о благонаклоности Хрватске према историјском ревизионизму.

"Сликајући се са проблематичним заставама, као и црнокошуљашким манекенима, збуњује јавност. Ако може крива шаховница, онда, ваљда, може и усташки поздрав у Јасеновцу", навела је Ловрићева.

Њен закључак је да неподношљивим и морално скандалозним ћутањем о Јасеновцу челници државе срамоте себе, али и целу Хрватску.

Пре тачно месец дана, 5. новембра, у центру Јасеновца, на згради дечјег вртића на Тргу краља Петра Свачића постављена је спомен-плоча у знак сећања на 11 погинулих хрватских ветерана, припадника 1. сатније "Анте Параџик" Хрватских одбрамбених снага (ХОС).

Спомен-плочу су поставили ветерани ХОС-а Јасеновца и Удружења добровољаца ХОС-а града Загреба.

Испод имена погинулих ХОС-оваца, на дну табле је службени округли знак ХОС-а са поздравом из НДХ "За дом спремни".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво