Фотографије које су утицале на савест човечанства

Цео свет занемео је када је пре два дана на насловним странама свих медија осванула фотографија беживотног тела трогодишњег Ајлана, који се утопио код обале турског летовалишта Бодрум. Током протеклих деценија, фотографије многих трагичних догађаја и кризних ситуација изазвале су гнев јавности и довеле до њиховог решавања.

Нилуфер Демир одговорна је за фотографију малог Ајлана Курдија, која је послужила као катализатор преко потребног решавања избегличке кризе.

„Када сам схватила да не могу ништа да урадим за њега помислила сам да морам да га фотографишем да покажем свету трагедију. Надам се да ће утисак који је фотографија изазвала помоћи постизању решења“, рекла је Нилуфер за Си-Ен-Ен.

Кинеске власти послале су 1989. године тенкове на Тијенанмен како би се брутално обрачунале са радницима и студентима који су протестовали.

У целом хаосу, један човек изашао је испред колоне тенкова, а Џеф Вајденер је био ту да ухвати моменат.

„Он је читав свет подсетио шта је то храброст. Био је то тренутак када се историја прерушила у алегорију коју камера најбоље исписује“, био је коментар магазина Тајм.

„Падајући човек“ је фотографија коју је направио Ричард Дру из Асошиејтед преса када је непознати човек искочио из запаљене северне куле Светског трговинског центра 11. септембра 2001. године.

Човек на фотографији, којем још није откривен идентитет, био је један од оних заробљених у горњим спратовима небодера који су искочили како би побегли од ватре и дима.

Јужноафрички фотограф Кевин Картер добио је Пулицерову награду за своје извештавање о глади у Судану.

Марта 1993. године, док је боравио у Судану, Картер се припремао да фотографише изгладнело новорођенче када је одмах поред слетео лешинар. Картер је извршио самоубиство три месеца након освајања Пулицерове награде.

Фотографије мучења у затвору „Абу Граиб“ шокирале су свет и америчке савезнике, али и већину људи унутар САД.

Серија фотографија показала је мучење и злостављање ирачких затвореника од стране групе америчких војника. 

Ким Пук била је једна од жртава америчког бомбардовања напалмом јужног Вијетнама 1972. године. Фотографија петоро деце, међу којима је Ким, отрезнила је светску јавност и показала страхоте сукоба у Вијетнаму.

Историчари су већином сагласни да су чести новинарски извештаји и страшне фотографије, посебно ова, имали огроман утицај на становништво у САД, што је резултирало насилним антиратним протестима и глобалном кампањом за прекид ратних дејстава.

Бекство Ханса Конрада Шумана из источног у западни Берлин ухватио је својим објективом Петер Либинг.

Фотографија направљена 1961. године, према мишљењу многих историчара, на савршен начин илуструје стање очаја током Хладног рата.

Линч два млада црнца, Томаса Шипа и Ејба Смита, који су пребијени и обешени о дрво у дворишту суднице у Мариону у Индијани фотографисао је Лоренс Бејтлер 1930. године.

Бејтлер, локални фотограф, није ни слутио да ће његова фотографија умногоме допринети у борби за права црнаца и мањина у САД, али и инспирисати песму Strange Fruit, коју је написао Ејбл Мирпол, а извела Били Холидеј.

Експлозија атомске бомбе бачене на Нагасаки, када је погинуло 80.000 људи, сабрала је у себи све страхоте рата и разарања.

Облак у облику печурке, који је фотографисала посада америчког бомбардера, био је била најбољи доказ човекове деструктивне природе.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се