Читај ми!

Више од половине становника Србије су жене

У Србији живи 7.131.787 становника од чега су 51,3 одсто жене а 48,7 одсто мушкарци, наводи Републички завод за статистику. Последњих година се смањује укупан број становника, а становништво је све старије.

Резултати процењеног броја становништва за 2014. годину израђени су на бази Пописа становништва из 2011. године и података о природном и механичком кретању грађана, преноси Танјуг.

Завод за статистику наглашава да се наставља тренд депопулације, што значи да је и коефицијент раста становништва, у односу на претходну годину, негативан и износи минус 4,9 одсто.

У периоду између два последња пописа, од 2002. до 2011. године, број становника континуирано опада, а тај тренд наставља се и након Пописа из 2011.

И поред смањења укупног броја становника, у београдској и јужнобачкој области у 2014. забележен је лаган пораст становништва, док је највећи пад у односу на претходну годину забележен у зајечарској области.

Просечна старост укупног становништва у Србији константно расте и у 2014. години износи 42,6 година - за мушкарце је то 41,2, а за жене 43,9 година.

Процес старења становништва последица је све мањег удела младог становништва, до 14 година, у укупном становништву, које у 2014. години износи 14,4 одсто, док је удео старијих од 65 година у укупном становништву 18,2 процента.

Радно способно становништво старости од 15 до 64 године чини 67,4 одсто укупне популације.

У зајечарској области забележен је највећи удео старих од 65 и више година (25,5 одсто) и истовремено најмањи удео становништва млађег од 15 година (11,5 процената).

Најмањи удео старих од 65 и више година је у пчињској области и износи 14,3 одсто,  али је највећи удео млађих од 15 година у рашкој области (18,9 одсто) и у пчињској области (17,3 процената).

Према проценама становништва по типу насеља, у Србији преовлађује градско становништво и то у проценту од 59,9 одсто.

Градско становништво је демографски млађе од становништва осталих насеља, просечна старост градског становништва је мања од просечне старости становништва у осталим насељима, а разлика је 2,4 године.

Од укупно 168 општина у Србији само 20 општина и градова има више од 100.000 становника, док је у 13 општина број становника мањи од 10.000, наведено је у саопштењу Републичког завода за статистику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво