Читај ми!

Александар Тијанић: Патриота је онај ко нас не гура у смрт већ у спас

Први у низу одговорних за Косово је кнез Лазар и његови радни резултати. На крају ланца смо ми, са заклетвама о Косову и одбијањем да живимо на њему, рекао у интервјуу "Блицу" генерални директор РТС-а Александар Тијанић.

Са стола генералног директора Јавног сервиса сваког ко уђе изненађује огроман чекић, маљ. Александар Тијанић у свом иронијском стилу каже "главно средство уређивачке принуде". На зиду урамљен чувени постер са његовим ликом и натписом "Курчевито".

На интервју за Блиц долази са састанка у Влади и питамо да ли ће бити укинута ТВ претпата, како је то твитовао вицепремијер. Следи логичан одговор: "Ако најмоћнији човек у држави тако каже, онда ће тако и бити".

Ко се највише труди да вас смени и да ли ће успети? Пун мандат вам истиче следећег пролећа.

Није важно име генералног директора, већ шта РТС значи у датом тренутку Србији. Да ли је његов програм подршка успостављању нормалности или распирује неписменост, ксенофобију и неумност на свим нивоима. Ни после, безмало, 10 година на овом послу ја не придајем себи никакву важност. Обичан сам, мали новинар жељан писања.

РТС ове године неће бити најгледанија ТВ станица. Има ли то везе са новцем или...?

Што је криза дубља укус гледалишта је плићи. Сваке три године спирална криза у Србији самообнавља "револуцију примитивизма" бекство од стварности, документарни ријалити, сваки пут у све горем издању. Који програм на свету, какав Шекспир имају шансу да надмаше директне преносе коитуса, мастурбације, дефекације, свих облика менталних поремећаја франко дневна соба грађана? Брине, међутим, што су такви програми само у Србији најгледанији. Лек није телевизијски, медицина је мешавина економског, социјално-психолошког и политичког опоравка.

Претплата или буџет, шта је боље за РТС и са којим моделом би власт мање контролисала национални сервис?

Најбоља је претплата, кад је могућа. Ако није, а буџет може да издржи, онда државно финансирање да би се олакшао положај грађана. Хрвати данас плаћају 96 процената претплате за лошији програм него што је наш. Овде је проценат наплате око 30 процената и постаје бесмислен. Но, ако је руководство РТС-а прељубазно према било којем режиму, власт може све, без обзира на облик финансирања.

Како оцењујете стање медијских слобода у Србији, или, још тачније, колики је степен демократије?

Све је у најбољем реду. Традиционалистичке новине немају читаоце, остале су на ободу анархије. У Старом Риму осуђеним клеветницима је, без локалне анестезије, на чело утискиван жиг са почетним словом К. То се сматрало највишим степеном грађанске срамоте. Данас вам за бављење новинарством није потребна писменост; само мобилни телефон и крвожељност. Анархија јесте највиши степен демократије.

Како се информишете, преко новина, наслова, агенција? Коме верујете?

Сваког јутра "читам" све новине најмање 10 минута. Видим трендове, мете, акције, плаћене хајке, раскид савеза, зачеће коалиција. Довољно. Дај боже да Срби никад не науче да "читају" медије. Има и озбиљних покушаја новинарства. Подсећају на фолклорна друштва која чувају обичаје, рецепте, песме и гламочко глуво коло.

Ко се у Србији пита, један човек - онај ко, уз подршку 77 одсто грађана, контролише службе безбедности или су центри моћи подељени, тајкунски, руски, немачки...?

Шта ће човеку који је срушио пет важећих стереотипа, уз трочетвртинску подршку, моја хвала? Или шта може моја замерка? Зато само упозорење: за две-три године пролазиће време ентузијастичке плебисцитарне подршке, стањиће се аплаузи, порашће скривени апетити за наплату лојалности, ишчезнуће ореол апостола, питања ће постати гласнија. Има само две-три године времена да он нађе одговор на питање које назива "ноћном мором" - како и чиме да ову нацију врати на смислени посао?

Које стереотипе је срушио Александар Вучић?

Па срушио је стереотип о српској десници која је, по дефиницији, сматрана антиевропском. Затим, страх од тајкуна, који су сматрани правим власницима и управљачима српске државе, претворио је у "страх тајкуна". Постигао је тај ефекат постављајући једноставно питање - "а како си зарадио први милион"? Потом стереотип о Србима који вечно неће да преговарају, кад преговарају неће да потпишу, кад потпишу неће да испуне договорено. Онда свесрпско убеђење да са Албанцима никад више неће бити разговора, сем ако су у питању заробљеници. Разочарао је многе проценом да због српских проблема и Косова, насупрот најавама "упућених" и "значајних" Срба, Руси неће ићи у сукобе са Америком. На крају, усудио се да нам омиљену историју, у нашем тумачењу, замени питањима економије, по отуђеним европским стандардима. Ово последње је, готово, национална увреда.

Да ли је бриселским споразумом разрешен косовски чвор?

Косовски чвор је разрешен кад је чета британских Гурка ушла на територију Покрајине. Срећом, није било ниједног лудог потпоручника да нареди јуриш бајонетима на кукри ножеве Непалаца. Једино не могу да прежалим погинуле пилоте. Ниједан није одбио да полети на борбени задатак против 1.000 авиона. Слично је, у време слобизма, разрешен и чвор Книна. Није се нашао ниједан Србин да, верујући у исправност слобизма, остане, уђе у легенду и погине бранећи книнску тврђаву и српску тробојку. Не знам да ли знате, тамошњи јарбол са српском заставом заправо је пречка од звездиног гола са "Маракане" на коју је Туђман, не знајући то, истакао шаховницу.

Одлично познајете Коштуницу, били сте му саветник, да ли се слажете с њим кад каже да је власт издала Србију и предала Косово?

Нормална нација мора да има и Коштуницу и ове друге. Само је сразмера у питању. Први у низу одговорних за Косово је кнез Лазар и његови радни резултати. На крају ланца смо ми, са заклетвама о Косову и одбијањем да живимо на њему. За 13 година своје владавине Слоба је само 1.300 српских породица успео да врати у Покрајину. Можда бисмо ми Срби већински пристали да живимо у тим предивним крајевима, под условом да неко чаробним штапићем, без крви и напора, отера све Албанце преко Проклетија. И оне које смо учили да буду Југословени и оне које смо присиљавали да буду Срби. Не бива.

Шта је за вас патриотизам? Да ли сматрате да је тај појам код нас злоупотребљен да би се сакрили лични интереси, да би се манипулисало и да би се развијала мржња?

Није проблем патриотизам већ његов најцрњи дериват за 21. век, а то је национализам. То је увек формула. Све што се не уклапа у формулу, није наше. Све што није наше, туђе је. А туђе мрзимо или га се бојимо. Патриотизам, у нашој једначини, увек је утеривање у тор, једначење према најгорима, хорско блејање, лавеж шарпланинаца и батина чувара. Прави патриотизам уједињује око циљева који унапређују нацију и не терају је у погибију већ у спас. Иначе, сваки политичар који нам соли памет, соли себи бифтек.

Нема новца за културу, праве се спискови непатриотских уметника, на телевизији репризе...Куда то води?

То води у будуће сукобе унутар проевропске већине. Већина је створена око једног ауторитета, умора нације и наде грађана да ће њихов народ да превазиђе себе и сопствена веровања, бити признат од света који дели пропуснице за будућност. Људима је доста живота на трусном подручју Балкана, као шава два супротстављена света. Разлике у методологији, идеологији и пракси управљања, на свим нивоима, могу да појачају разлике и разлију постојећу убедљиву већину на два пола. Наиме, природније су њихове разлике него преклапање циљева, веровања и пута којим би у Европу. Између те две границе и њиховог сукоба данас стоји ауторитет једног човека.

Зашто РТС нема дечји и образовни програм каквог се сећамо - "Невена", "Полетарца"...?

Увек иста питања, увек исти одговор. Шта су данашња деца? Љупки, неодољиви монструми који са две године тапкају по таблету и пуштају себи спотове, цртаће и музику. И сад им отмемо електонску играчку и пустимо "Полетарца". Пробајте. Нема више такве деце, нема ни онаквих писаца.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво