"Милионер из блата" увредио Индијце

Британски филм "Slumdog Millionaire" (код нас насловљен "Милионер из блата"), који ниже успехе на Западу, изазвао је гнев становника једног сиромашног индијског предграђа који су актере тужили за клевету.

Тапешвар Вишвакарма, заступник удружења једног картонског насеља на истоку земље, поднео је суду у Патни, престоници државе Бихар, тужбу против својих сународника, глумца Анила Капура и композитора музике за "Милионера из блата", А.Р. Рахмана, уз образложење да филм "крши" људска права и "достојанство" сиромашних.

Листу "Times of India" Вишвакарма је изјавио да му се ни мало није допао назив "Slumdog" (у слободном преводу "пас из картонског насеља") за десетине хиљада становнике сиромашних предграђа у Индији, посебно за једно од највећих у Азији, насеље Дарави у Мумбају, у којем је британски редитељ Дени Бојл снимао филм.

"Вишвакарма је јасно ставио на знање да не очекује ништа позитивно од британског редитеља пошто су нас његови преци називали 'псима'", рекао је његов адвокат новинској агенцији ИАНС.

Бојл је пре неки дан изјавио да је филмом "Милионер из блата" желео да прикаже "жудњу за животом" у Мумбају, а не да сиромаштво у Индији учини романтичним.

Овај редитељ тренутно у Индији промовише поменути филм у којем је главни јунак млади Индијац који трага за љубављу и учествује у популарном ТВ квизу.

"Оно што сам желео да људи упамте о овом филму јесте запрепашћујућа прилагодљивост људи и њихова радост упркос условима у којима живе, хтео сам да прикажем ту жудњу за животом", рекао је редитељ новинарима.

Око половине становника Мумбаја, којих има 17 милиона, бескућници су, а многи од њих живе на улицама или у сиротињским четвртима у којима нема пијаће воде, нити тоалета.

Отворена канализација, неасфалтиране улице и страћаре верно су приказани у филму који је овог месеца добио четири Златна глобуса, укључујући и једног за Рахмана, и номинован је у 10 категорија за Оскара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи