„Ла Томатина" - борба парадајзом

Преко 40 хиљада људи из свих крајева света је дошло на фестивал „Ла Томатина" у шпанском градићу на истоку земље, да би учествовало у чувеном гађању трулим парадајзом.

„Ла Томатина", традиционална парадајз-битка у шпанском месту Буњолу, у покрајини Валенсија, у среду је окупила више од 40.000 људи, у граду који у нормалним околностима броји нешто више од 9.000 становника.

У протекле 64 године, сваке последње среде у августу месецу уприличено је масовно гађање парадајзом у овом градићу на истоку Шпаније, а у бици учествују туристи из бројних земаља света међу којима су Јапан, Аустралија, САД, Велика Британија, Француска и Немачка.

Учесницима је на располагању било 100 тона трулог парадајза који је камионима допремљен до главног трга Плаца дел Пуебло.

Многи дођу „припремљени" за гађање - у купаћим костимима, са маскама за роњење, али џабе, кашаста маса продире свуда. Власници радњи зато покривају излоге пластичним плочама.

Током битке која је трајала око један сат, улицама Буњола потекао је сок од парадајза.

Учесници су се после окупали у оближњој реци, а локалне власти су поставиле и стотине тушева.

Градић је затим, за мање од пола сата, очишћен шмрковима и метлама, а у чишћењу су помогли становници.

Иначе, осим чувене „парадајз битке", овај фестивал одликују и музика, плес, параде и ватромети, а вече пред битку, учесници се такмиче у прављењу „паеље".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво