Нема нам спаса док не дуне ветар, када ћемо да продишемо

Већ данима је на простору Србије ујутру и увиче присутна магла. Уз висок степен загађености ваздуха, врло се тешко дише. Краткотрајно олакшање стиже у среду, а, према најавама метеоролога, продисаћемо тек кад дуне ветар – почетком наредне седмице.

Већ данима се на подручју Војводине, Београда, западне, југозападне Србије, Шумадије и Поморавља током преподнева задржава густа магла. Она отежава кретање у саобраћају, али и дисање.

Метеоролог Бранко Бјелић за РТС објашњава да се густа магла формира када се око Панонске низије успостави поље високог притиска.

То значи да хладан ваздух остаје близу земље, а топао ваздух је на неколико стотина метара изнад тла.

Тај топао ваздух, како каже Бјелић, стоји попут капе или поклопца на лонцу и не дозвољава да се ваздух уопште креће.

Због "поклопца" је ситуација са загађењем све гора и гора – штетне честице се све више скупљају, немају куд, па све теже дишемо.

У оваквим ситуацијама, каже Бјелић, снег не помаже. Једини спас је ветар.

"Кад упадне хладан ваздух, јача кошава у области Подунавља и Поморавља, разбија се та капа, и то загађење се очисти", објашњава метеоролог.

У среду краткорочно олакшање 

Добра вест је да ће се мало лакше дисати већ у среду. Према најавама метеоролога, очекује се да данас после подне почне да дува ветар, па ћемо осетити краткотрајно олакшање. 

Среда ће, каже метеоролог Бранко Бјелић, тако бити дан са најмање магле и највише сунца. 

Од четвртка поново "јово наново" – суво и стабилно време са јутарњом маглом. Овакво време задржаће се све до почетка наредне седмице.

Тек након 20. јануара очекују се снег и јачи ветар, па можемо да очекујемо да се разиђу ПМ-10 и ПМ-2,5 честице, које су штетне по здравље.

Када је ваздух јако загађен, препоручљиво је проветрити између 11 и 15 часова.

Током остатка дана, у затвореним просторијама можете лакше да дишете ако се придржавате препорука које су за РТС дали др Драган Пајић и прим. др Весна Пантић Палибрк из Центра за хигијену Градског завода за јавно здравље Београд. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво