Зима се полако захуктава

Иако смо Светог Николу дочекали малтене у кратким рукавима, зима се полако захуктава. Средином јануара и током фебруара може се очекивати хладније време. Могуће је да ће бити и ледених дана, али вероватно не пре половине јануара, каже метеоролог Недељко Тодоровић за РТС. Неколико дана пред Нову годину могућ и слаб снег.

Недељко Тодоровић је, гостујући у Београдској хроници, навео да се у децембру не прогнозирају нека јача захлађења.

"Долази промена времена у недељу и понедељак, значи 22. и 23. децембра. У петак и суботу је припрема промене, биће топло и даље и у недељу ће бити натпросечно топло, али ће у суботу после подне почети киша, а највише кише биће у недељу после подне и у понедељак", објаснио је Тодоровић.

Уз то, у кошавском подручју биће доста ветра, поготову у суботу и недељу. "Ветровито, облачно и пад температуре следи у понедељак, 23. децембра", додао је Тодоровић.

Тај пад температуре, гледајуће највише вредности, био би за седам-осам степени Целзијуса.

"Од следеће седмице, 23. децембра, до краја месеца, максималне дневне вредности биле би негде између пет и десет степени", навео је Тодоровић.

Указао је да ће у планинским пределима бити снега и да ће га на Копаонику пасти следеће седмице бар 20-30 центиметара.

"У другом делу седмице, у нижим пределима брдско-планинског дела земље могло би да буде мало слабог, кратокрајног снега", истакао је Тодоровић и додао да се то односи на Врање, Пожегу, Краљево, Рашку.

Што се тиче Београда и Војводине, како каже, врло је мала шанса да буде снега.

"Гледајући са ове дистанце, а то је 12-13 дана унапред, дан-два пред Нову годину, 29. и 30. децембра, а можда и 31, биће кратко слабог снега и у Београду", најавио је Тодоровић.

Због магле хладније у котлинама него на планинама 

Објашњавајући зашто су температуре на северу земље више, а ка југу све ниже, Тодоровић каже да је то због магле.

"Ствара се такозвана температурна инверзација, значи у нижим слојевима у долинама и висоравнима се слегне хладан ваздух, нема ветра да га помери. На висинима је топлије, на Копаонику је топлије него у Врању, на пример. Онда тај хладан ваздух цео дан се задржава у тој котлини, уз маглу и то не дâ температури да порасте", рекао је Тодоровић.

На питање да ли ћемо због овог лепог времена снег имати у марту, Тодоровић каже да ће га пре бити у фебруару.

"То је компензација природе, када је у једном делу топло, онда дође један хладнији период. Нормално, није то строго правило, али ајде да кажемо да је већа вероватноћа да буде хладније у другом делу зиме у односу на прву половину. Мислим од половине јануара па надаље да ипак буде хладније", рекао је Тодоровић.

"Полако улазимо у зиму, па док се она мало захукта, тако ће вероватно бити у другом делу јануара и најверованије у фебруару", додао је Тодоровић.

Биће и ледених дана 

Указао је да не може да тврди да ће бити снега у изобиљу, али ће га бити.

Када се узме у обзир цела зима, Тодоровић не верује да ће бити хладна као она 2012. године, када је било 20 ледених дана, али наглашава да се такве епизоде могу поновити.

"Наслућује се да би могла да буде у другој половини јануара или у фебруару једна хладна епизода", рекао је Тодоровић и додао да ће бити и ледених дана, али таквих дана нема у наговештају бар до половине јануара.

Подсетио је да је 1989. године била епизода топлог времена у децембру, од 16. до 22. децембра, баш исто као и ове године, али су темепратуре биле више бар пет степени него сада – између 18 и 23 степена је било у тих седам дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво