Скоро сто година 21. октобар није био овако топао

Пред нама је најтоплији 21. дан октобра у последње 93 године, са темепературама до 29 степени. Михољско лето трајаће до 28. октобра, након чега следи захлађење.

Mетеоролози прогнозирају најтоплији београдски октобар од 1926. године, када је у српској престоници измерено 26,5 степени Целзијуса.

Сушни период и изузетно топло време настављају се до краја октобра, рекао је за РТС метеоролог прогностичар Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Недељко Тодоровић.

"Иначе је познато да је михољско лето, односно бабље лето, једна типична појава у октобру. Нису баш увек овако високе температуре, али у већини година постоји овај тип времена", изјавио је Тодоровић. 

Према његовим речима, 28. октобра почиње благи пад температуре – на око 20 до 23 степена Целзијуса.

"Тај тип времена ће се наставити почетком новембра, али највероватније ће тада бити првих киша и облака. За сада не обилних, али постепено се мења време", истакао је Тодоровић.

Што се тиче зиме, како каже Тодоровић, ако је било топло у августу, септембру и октобру, очекује се период хладног времена са снегом. Међутим, то није поуздана прогноза, већ само оријентациона.

Додао је да "човек не може да мења климу на глобалном нивоу, већ на микроплану, уколико посече или засади шуму".

"Енергија са Сунца доминира и одлучује о свим тим променама. Промена климе се догађа на много дужим временским скалама. Тешко да то може да се догоди за неколико деценија или стотина година, јер је то ред величине од неколико хиљада година", истакао је метеоролог РХМЗ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво