Коју опкладу о клими не би требало да одбијете

Лето у Србији било је екстремно топло иако нам по субјективном осећају делује да можда није било толико страшно, рекао је за РТС метеоролог Владимир Ђурђевић из Института за метеорологију. Истиче да се процес глобалног загревања дешава већ деценијама и да се смањује број мразних и хладних дана.

Данас стиже јесен а Владимир Ђурђевић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а објаснио да је то трентак када би се, ако би се узео кончић из центра Сунца и почео да се полачи по равни по којој се Земља креће око Сунца, он пао на наш екватор.

"То је тај трнеутак када ми прогласимо да је дошла јесен", рекао је Ђурђевић и додао да је тада скоро пола дан а пола ноћ, али је равнодневница ипак 26. септембра због утицаја атмосфере која прелама Сунчеве зраке.

На питање да ли је претходно лето било најтоплије до сада, Ђурђевић је рекао да у Србији није али да може да се деси да је било у прва два или три. Када је реч о Европи, наводи да је било пробијања максималне измерене температуре у десетак градова.

"Ми смо се изгледа толико навикли на топла лета да нам ово лето можда по том неком субјективном осећају није било толико страшно", навео је Ђурћевић.

Додаје да, када се пореди наше лето са неким летима двадесетог века која су била ближа стабилној клими и када се направе неке категорије, она је претходно лето у Србији било екстремно топло.

То можда није деловало тако, каже Ђурђевић, због првог дела лета који је био са много кише и облака, а у августу је био интензивнији топлотни талас.

Када је реч о хладнијем времену претходних дана, Ђурђевић је рекао да се дешава да мразеви поране и да је ово доба године када се могу очекивати јутарње температуре испод нуле.

Када је реч о порасту температуре и промени климе, Ђурђевић наводи да се смањује број мразних дана и хладних дана.

Додаје да се процес глобалног загревања дешава већ деценијама и да су се неки климатолози кладили са пријатељима и познатим личностима који нису веровали да ће свака наредна деценија да буде топлија од претходне.

"Ако вам неко понуди такву опкладу, то је врло извесно", поручио је Ђурђевић и објаснио да се деценијама уназад није догодило да је десетогодишњи период био хладнији од претходног.

Упозорава и да је велики проблем подизање нивоа мора јер постоје огромни градови са великом инфраструктуром који су на обалама окена и подизање нивоа мора за метар за те градове значи велики број људи под водом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво