У Србији ће данас бити паклено, посебан опрез за путаре и грађевинце

Првa два дана јула у Србији ће бити врело – жива у термометру ће сутра достизати 39 подељак. Нa територији целе земље је на снази наранџасти метео-аларм. У 15 часова најтоплије је било у Београду, Новом Саду, Нишу, Зајечару, где су измерена 34 степена.

Стручњаци саветују да у екстремним приликама треба расхладити просторије, избегавати физичке активности, узимати више течности, избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана. За расхлађивање се не препоручују ледени сокови и енергетска пића, већ вода и чај.

Данас ће дувати слаб и умерен југоисточни ветар, а највиша температура износиће од 33 до 37 степени. У Београду, Новом Саду и Крагујевцу биће и до 36 степени, а у Нишу и 37.

Претежно сунчано и веома топло време наставиће се и сутра. Увече је за север и запад земље прогнозиран локални развој облачности са пљусковима и грмљавином. Ветар ће бити слаб и умерен. У уторак ће у појединим деловима земље бити и 39 степени.

Данас је на снази наранџасти метео-аларм у целој Србији, док ће сутра у Поморављу, источној, југоисточној Србији и на Космету на снази бити црвени метео-аларм.

Наранџасти метео-аларм значи да су прогнозиранe опасне временске појаве, које могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Када је на снази црвени метео-аларм, то значи да је време врло опасно и да може начинити велику материјалну штету и бити веома опасно по безбедност.

У среду је могуће пролазно наоблачење са пљусковима, грмљавином и мањим падом температуре. Од четвртка ће у већини места бити претежно сунчано, после подне уз развој облачности. Краткотрајни пљускови с грмљавином очекују се углавном у брдско-планинским пределима.

Михајловићева: Обратити пажњу на здравље радника

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић упутила је апел грађевинским и путарским фирмама и јавним предузећима да због високих температура обрате посебну пажњу на здравље радника и строго се придржавају свих прописа о заштити на раду, наводи се на сајту владе Србије.

Михајловићева је подсетила на то да је важно да се сваки дан грађевинске сезоне искористи, али да се исто тако мора водити рачуна о свим радницима без којих, како је навела, не би било 300 километара изграђених ауто-путева и приближно 500 километара обновљених пруга.

То се, додаје Михајловићева, посебно односи на све оне који раде на отвореном, где су потребне паузе у најтоплијем делу дана како би се сачувало здравље свих који раде на високим температурама.

Михајловићева је упутила апел и свима који крећу на пут да пажљиво возе, да поштују саобраћајне прописе и препоруке стручњака у вези са вожњом у условима високих температура, јер и тренутак непажње може да доведе до трагичних последица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво