Упозорење на пљускове и даље на снази, када ћемо одложити кишобране

Све до 25. јуна на снази је упозорење Републичког метеоролошког завода на пљускове са градом. У петак и суботу имаћемо далеко ређу појаву пљусакова, биће претежно сунчано и мало топлије. Између суботе и недеље и почетком следеће седмице опет следи пад температуре, пљускови и грмљавина.

Олујно невреме праћено кишом и градом погодило је јуче по подне Београд. Ветар је љуљао стабла а због велике количине воде створене су гужве у саобраћају. Највише кише пало је у Гроцкој и Батајници. У тренутку најјачег пљуска пало је 30 литара по квадратном метру.

Метеоролог Недељко Тодоровић каже да овакав пљусак није уобичајен и да се јавља једном у седам, осам година. Указује да се дешава да се и јачи пљусак догоди и неколико дана касније на другој локацији,

"Манифестације у Београду, међутим, нису исте као на отвореном терену, већ су видљивије", истакао је Тодоровић.

Тешко је рећи где би наредно пљусак могао да се догоди, а тешко је и прогнозирати такве облаке. Они се, указује Тодоровић, створе у року од пет до десет минута.

И данас ће бити нестабилно време, као и претходних дана. "Утешно је што ћемо сутра и у суботу имати далеко ређу појаву пљусакова. Биће претежно сунчано и мало топлије, са температуром мало изнад 30 степени", навео је метеоролог Тодоровић.

Између суботе и недеље и почетком следеће недеље опет следи пад температуре, пљускови и грмљавина.

На питање када ће време бити стабилније дужи период, Тодоровић подсећа да је суво и сушно време било 2012 и 2015. године. Онда се, међутим, жали на сушу, каже Тодоровић.

Метеоролог не очекује да ће бити таквих периода. "За наше прилике уобичајен је ритам од три до пет сувих и топлих дана, па три до четири променљивих са пљусковима. Не могу рећи да их неће бити, питање је колико често", рекао је Тодоровић.

Каже да је претходне године било пљускова у првој половини јула, док их је касније било мање уз топлије време.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се