Забелело се у Србији, очекује се повећање снежног покривача

У већем делу Србије пада снег, температуре су око нуле, а због обилних снежних падавина може бити проблема на коловозима. У "Путевима Србије" тврде да су све важније саобраћајнице проходне. На терену је 2.200 путара са више од 1.200 возила, камиона и машина за чишћење снега. Очекују се нове падавине.

Падавине су током поподнева ослабиле, али прогностичари за вечерас и сутра најављују још снега.

Укупна висина снежног покривача у суботу у већини места биће од 20 до 40 центиметара, а у брдско-планинским пределима преко 50 центиметара, само на северу Војводине од пет до десет центиметара. 

Директор "Путева Србије" Зоран Дробњак рекао је за РТС да су све важније саобраћајнице проходне. Како је навео, на снази је четврти степен што значи да је ангажовано око 2.200 људи на чишћењу и посипању соли. 

Пошто се најављују нове падавине, Дробњак каже да су путари спремни, да има довољно соли и да се нарочито води рачуна о важнијим деоницама и о прилазима туристичким центрима. 

Када је реч о Ибарској магистрали, Дробњак каже да је тај пут веома оптерећен. Апеловао је возаче да не претичу камионе који чисте пут и посипају со и да имају зимску опрему.

Због нових падавина непрекидно се дежура у чачанском штабу за ванредне ситуације, али овај снежни талас није направио проблеме.

Начелник градског штаба за ванредне ситуације у Чачку Братислав Зечевић истиче да за сада нема неких тежих хаварија ни на нисконапонској ни на високонапонској мрежи.

"Цео град има електричну енергију", додаје Зечевић.

Снег су спремно дочекали и путари у драгачевском крају, па се са чишћењем кренуло још током ноћи.

"Дежурство је 24 сата у овој зимској сезони. Имамо довољне количине агрегата", наглашава Милија Миленковић, директор ЈП "Драгачево путеви" Гуча.

Због прошлог снежног таласа ванредна ситуација још је на снази у општини Ивањица. Јачи снег овога пута је обишао тај крај. На планинама је нападало петнаестак центиметара новог снега, али су сви путни правци проходни.

Према речима званичника у Новом Саду, механизација и људство у том граду су спремно дочекали снег.   

"Градско зеленило је у потпуности спремно дочекало данашње падавине. Данас у шест часова је изашла комплетна зимска служба нашег предузећа која се налази у оквиру зимске службе коју чине и колеге из 'Пута', 'Чистоће' и 'Паркинг сервиса'", рекао је Танјугу саветник директора за медије ЈКП "Градско зеленило" Иван Ножинић.

У Сремској Митровици и Инђији службе од јутрос раде на рашчишћавању. Иста ситуација и у Шидској општини.

"Све су улице чисте, посипамо со. Најкритичније нам је на Моловину где је стално стациониран грејдер, који стално кружи да би тај путни правац остао чист", објашњава Драгица Милић, шефица Одсека за инфраструктуру Општине Шид.

Из "Паркинг сервиса" су потврдили да су спремно дочекали снежне падавине, те да прво чисте паркиралишта на приоритетним саобраћајницама.

У Србији данас облачно са снегом, само ујутру и пре подне на југоистоку, истоку и у Банату и са кишом која ће се рано ујутру понегде ледити при тлу.

Очекује се повећање висине снежног покривача у већини места за око десет центиметара, осим на југозападу и у Бачкој где се очекује мање. Дуваће слаб и умерен, северни и северозападни ветар.

Јутарња температура биће од минус два до два степена, а највиша дневна од нула до четири степена.

У Београду је облачно са снегом. Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да улице првог приоритета потпуно функционишу и подсетио да је то 1.800 километара саобраћајница, којима иде градски превоз.

Весић је новинарима у Београду рекао да је јутрос било мањих проблема у саобраћају који се, каже, дешавају увек када пада снег, али да ни у једном тренутку градски превоз није обустављен дуже од 20 минута.

"Имали смо проблеме на свега око 2,5 одсто линија, када погледате укупан број свих линија градског превоза", рекао Весић.

У "Београд путу" кажу да су главне улице проходне.

"Тренутно радимо други приоритет. Имамо 497 километара у том другом приоритету и обзиром да за њега имамо рок 48 сати, трудимо се да што више урадимо", каже Жељко Маравић, руководилац зимске службе.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да постоји проблем са људима који ставе зимске гуме и мисле да могу да се понашају као да је август, што је свакако грешка.

"Савет број један – крените бар 15 минута раније, припремите возило, очистите возило. Морате да имате одличну видљивост, размаглите стакла, очистите лед", наводи Окановић.

Директор Градског саобраћајног предузећа Радиша Момчиловић рекао је раније да је због снега било "само спорадичних проблема" на појединим линијама, али да се они у "ходу отклањају".

Проблема је највише, како каже, било на потезу 300, односно на линијама које возе за Ритопек, Гроцку, Винчу, Болеч, Калуђерицу.

На примедбе многих суграђана који долазе из Калуђерице да су морали јутрос до Смедеревског пута да пешаче, јер се аутобус на линији 309 није спуштао у то насеље, директор одговара да тај потез "не држи ГСП, већ приватници".

Проблема је било и на Бановом брду, јер у једном моменту није саобраћала линија 57, али је проблем решен.

На линијама које саобраћају према Авали, како каже, није било никаквих проблема. У диспечерском центру ГСП-а кажу да је било проблема на линијама 65 и 66 на Северном булевару, на линијама 77 и 74, али да је након двадесетак минута успостављен саобраћај.

Потешкоћа са градским превозом било је и на Бањици на тролејбуској линији 40 и 41, где је због квара тролејбуса саобраћај био у застоју двадесетак минута.

Такође, проблема је било и у Немањиној улици, где је због квара трамваја на раскрсници са улицом Кнеза Милоша саобраћајна гужва трајала око сат времена.

Према изгледима времена, до 31. јануара, у петак и суботу облачно са снегом. Више падавина се очекује у петак увече и током ноћи ка суботи уз даље повећање висине снежног покривача.

У суботу после подне постепени престанак падавина. У недељу ујутру мраз, током дана суво и мало топлије. У понедељак облачно са кишом, у планинским пределима са снегом. Затим од уторка облачно и хладније са снегом.

На путевима у нижим пределима може бити снега на коловозу, што додатно отежава већ зимске услове вожње.

Према последњим информацијама Ауто-мото савеза Србије, сви прилази зимским туристичким центрима су проходни, путеви су очишћени у пуној ширини, али на њима има снега на коловозу до пет центиметара, па је, поред добрих зимских гума, обавезна употреба ланаца.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво