Снег омета кретање и возила и пешака, опасност од поледице

Саобраћај је отежан због велике количине снега који без престанка пада више од два дана. Путеви првог приоритета су проходни, а ради се на чишћењу и осталих саобраћајница. Опрез и возачима и пешацима због поледице и грана које се обрушавају на пролазнике и аутомобиле.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја упозорава возаче да брзину прилагоде временским приликама и да никако не возе са летњим гумама.

"Мања је тежина последице ако возите 40, 50, проклизите и ударите у дрво, него ако возите 70, 80, 90. Ако се утврди да је у несрећи учествовало возило са летњим гумама, власник тог возила ће сносити сву штету. Јако скупо може да вас кошта ако имате летње гуме и изазовете саобраћајну несрећу", истиче Окановић.

Аутомобиле је неопходно добро очистити да се снег који са њих пада не би топио на коловозу, а возачи посебну пажњу треба да обрате на пешаке који се крећу коловозима.

Путарске службе су на терену биле током ноћи, а чишћење је настављено од раног јутра.

Прилази туристичким центрима су проходни, али је неопходна зимска опрема. Ако крећете на пут, обавезно са собом имајте воду и храну.

За камионе са приколицом саобраћај је потпуно забрањен на прилазима Гочу, Копаонику, али и путевима који воде у планинске пределе Ваљева, Ужица и Параћина.

Пут Краљево–Рашка који води кроз долину Ибра је очишћен.

Путеви у ужичком и златиборском крају проходни

Сви магистрални путеви на подручју Златиборског округа су проходни и саобраћај се одвија без застоја, изјавио је за Танјуг директор "Путева Ужице" Лека Корићанац.

Према његовим речима, саобраћај је данас дозвољен на подучју Златиборског округа и камионима и шлеперима, а снега на коловозу има тек на појединим деоницама од два до три центиметра.

Сви путни правци проходни су и на подручју града Ужица, а радници ЈП Нискоградња имају 24-часовно дежурство, каже директор ЈП "Ужице развој" Никола Максимовић.

"Соли и ризле има довољно, а у чишћење снега укључена је и додатна механизација. Чисте се и путеви на сеоском подручју, па приградски и градски превоз функционише без отказаних полазака", каже Максимовић.

У Ужицу ноћас очекују температуру до -20 степени, а путари ће током ноћи посипати со и ризлу.

Први снег у Јагодини и Поморављу, осим лепих зимских угођаја, донео је и пуно воде на улицама, више пацијената у Ургентној служби, а возови касне до 60 минута.

Иако снег није висок, на улицама је пуно расквашеног, неочишћеног, воденог снега, укључујући и главну улицу. Од снега нису очишћени ни тротоари а ни пешачки прелази.

На Железничкој станици у Јагодини кажу да "због снега и других проблема" возови касне из оба правца, и Беграда и Ниша, 50 до 60 минута.

Кренути раније на посао 

У појединим деловима Београда има више од 40 центиметара снега. Улице првог приоритета, односно оне којима саобраћају линије градског превоза, углавном су проходне и очишћене, што није случај са споредним улицама.

Дарко Главашевић из Сектора за ванредне ситуације Града Београда рекао је за РТС да су путари радили и на делу путева другог приоритета, а да је око 2.500 људи ангажовано на чишћењу.

Неке трамвајске линије јутрос су касниле, а надлежни саветују да се, због временских прилика, на посао крене раније.

Опасност са дрвећа 

Потребно је обратити пажњу на дрвеће које је оптерећено снегом, услед чега се ломе гране и падају на возила и пролазнике.

Тога је највише у улицама Цара Душана, Џорџа Вашингтона, у Булевару ослобођења, Северном булевару, али и осталим београдским насељима, као и у другим местима у Србији.

Главашевић упозорава грађане на поледицу која се очекује од вечерас, јер со тада не делује.

"Ми ћемо током поподнева, када падне температура, бацати и со и раствор, али може доћи и до формирања поледице", каже Главашевић.

Чишћење снега испред своје зграде или локала је обавезно. Снег немојте бацати на коловоз, већ га одлажите са стране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво