Како се изборити са врућином

Променљиво време са доста кише у претходном периоду утицало је и на трговце, и на угоститеље, али и на здравље људи. Право летње време и тропске температуре, који су стигли са закашњењем, сви покушавају максимално да искористе како би надокнадили пропуштено.

Сунцобрани, базени на надувавање, овог лета били су у сенци кишобрана. Лоше време са скоро свакодневним пљусковима условило је пад промета робе из летње сезоне. Ипак, тропске температуре вратиле су их на ударне полице.

"Оно што је јако приметно током ових последњих пар дана јесте и повећање потрошачке корпе управо у категоријама газираних и негазираних вода, сокова, алкохолних пића и пива, али и уопште понуде летње сезоне", каже Оливера Ћирковић из трговинског ланца Универекспорт.

Променљиво време утицало је и да градска купалишта више од месец дана не раде. Надлежни не памте гору сезону.

"Од 45 радних дана, готово 30 дана нисмо радили, нисмо могли због временских услова да отварамо базен. Очигледно је да су се наши суграђани ужелели базена, више им је оних киша и хладнијег времена преко главе. Тако да ево уназад неколико дана, као и наредних седам, осам дана, очекују нас високе температуре и ми очекујемо добру посету", рекао је Иван Аксентијевић из Спортско-рекреативног центра "Ташмајдан".

Они који на купалишта не могу или неће, жеђ могу да угасе на неколико локација у граду, где су постављене цистерне са пијаћом водом. Оне ће у најтоплијем делу дана, од 10 до 18 сати бити на Тргу републике, на Тргу Николе Пашића, на Зеленом венцу, код Београдског сајма и у близини Ушћа.

Поново важи старо правило: Ко не мора, нека не излази напоље. Лекари посебно упозоравају труднице, које су последњих дана чести пацијенти.

"Њима отичу ноге, то је нешто што нормално прати трудноћу, пад притиска, појачана срчана фреквенца. То најчешће није ништа опасно, али ми треба да знамо како да се понашамо. Уколико имамо да је трудница изгубила свест, треба да је окренемо на леви бок", објашњава Ивана Стефановић из београдске Хитне помоћи.

Топли талас и високе температуре дошли су нам из Европе, која трага за начинима да се расхлади. Па су у Немачкој, на пример, где већ данима температура није падала испод 35 степени, неки супермаркети омогућили потрошачима двоминутни боравак у хладњачи магацина за три евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво