Упозорење на јаке падавине, киша до уторка

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење о великој количини падавина током викенда, а до краја дана у целој Србији задржаће се кишовито време са јаким пљусковима и грмљавином, каже метеоролог Недељко Тодоровић.

РХМЗ је објавио црвени метео-аларм будући да се очекује да ће укупна количина падавина до краја дана у појединим деловима бити између 50 и 60 литара по квадратном метру.

"Црвени метео-аларм се првенствено односи на централни део Србије где би сумарно могла да буде количина падавина преко 50 или 60 литара по метру квадратном, а у осталим крајевима нешто мање, али и у њима локално преко 30 литара по квадратном метру", рекао је Тодоровић.

Навео је да је јуче по подне на подручју Србије било локалних јаких пљускова са количином и до 40 литара по квадратном метру. "Око поноћи је и на подручју Београда било јаких пљускова, посебно на јужној периферији града где је пало између 10 и 30 литара по квадратном метру", рекао је Тодоровић.

Навео је да јаке падавине могу у већим градовима да изазову запушавање канализације и успорен саобраћај, док на мањим водотоцима може доћи и до изливања река.

"Кишовито време очекује се до уторка, али ће интензитет и учесталост падавина ослабити наредних дана. Биће локалних пљускова, у појединим местима са количином падавима од 10 до 20 литара по квадратном метру", рекао је Тодоровић.

У среду се, каже, прогнозира топлије и сунчано време, а од четвртка претежно сунчано, у поподневним сатима ретка појава краткотрајних пљускова.

Тодоровић наводи да се у наредних десетак дана не очекују врућине са температурама изнад 30 степени.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 07. јул 2018, 10:27)
Ivan Topola [нерегистровани]

Varljivo leto

Nešto se čudno dešava, pražnjenja kreću veoma visoko, daleko iznad donjih slojeva oblačnost, kao da ima 3-4 različita sloja oblačnosti koji se kreću u različitim pravcima, pri tom izjednačavajući međusobni potencijal.
Kada konačno krene izjednačavanje sa zemljom, u sekundi smo brojali i do 4 udara u krugu prečnika 1500-2000 metara.