Снег у целој Србији, саобраћаj отежан

У целој Србиjи пада снег слабијег или јачег интензитета. Саобраћај је отежан и успорен. Проблеми са градским саобраћајем у Београду због проклизавања аутобуса. Водостај на Сави код Шапца је у порасту. Под водом је небрањени део ушћа Дрине у Општини Богатић. На снази су ванредне мере одбране, проверавају се насипи и уведена су стална дежурстава, али за сада је, кажу, све под контролом.

У Србији ће данас бити облачно и хладно, местимично са снегом, уз формирање, односно повећање висине снежног покривача, а само ујутру и пре подне на југу и југоистоку и са кишом.

Јутарња температура ће се кретати између минус четири степена и нуле, а највиша дневна од минус један степен на северу, до пет степени на југу Србије. 

Од јутрос, на територији целе земље падавине су све интензивније. Рано јутрос пало је до 15 центиметара снега, а током дана очекују се нове снежне падавине и киша.

Саобраћај је отежан и успорен, а због влажних коловоза и ниских температура могући су поледица и слаба видљивост, саопштио је Ауто-мото савез Србије.

Према подацима из "Путева Србије" све путарске фирме су у пуној приправности и нема застоја на важнијим правцима који се посипају сољу и ризлом. Најпре се чисте правци првог приоритета.

Највише проблема праве тешки камиони који не поштују забране, а један камион се запалио па је било проблема на ауто-путу код Појата.

Прилази зимским туристичким центрима су проходни, а и на осталим путевима првог и другог реда нема ванредних застоја и прекида.

Апелује се на возаче да обавезно имају зимске гуме, као и ланце у планинским пределима, и да поштују ограничења брзине и држе одстојање од возила испред.

Моле се грађани, нарочито старији да не излазе по овом времену беспотребно, јер су падови и ломови честа појава.

Власници кућа, локала и станари зграда треба да очисте снег на тротоарима испред објеката. Због константних падавина, улице, али и тротоари, могу бити клизави и потенцијално опасни за возаче и пешаке.

Снег ће, кажу метеоролози, падати све до петка, уз даље повећање висине снежног покривача.

Расте водостај река

Ниво река због великог прилива воде расте. Републички хидрометеоролошки завод саопштио је да се на Сави код Јамене, Сремске Митровице и Шапца врх таласа очекује у петак.

Под водом је део приобаља Саве код Шапца и небрањени део ушћа Дрине у Општини Богатић. На снази су ванредне мере одбране, проверавају се насипи и уведена су стална дежурстава, али за сада је, кажу, све под контролом.

На Јужној Морави код Мојсиња од јуче је на снази ванредна одбрана од поплава. У протекла 24 сата водостај је порастао за пола метра.

Због изливања реке, од 8 сати је у прекиду саобраћај на регионалном путу Крушевац–Ниш преко Ђуниса.

На ушћу Саве у Дунав код Београда ситуација није критична, али се ипак спрема редовна одбрана од поплава.

Према речима градског менаџера Горана Весића код Куле Небојша ће сутра бити уведена ванредна одбрана од поплава, јер је то најкритичнија тачка, а на целој територији града Београда редовна одбрана од поплава.

"Ми као Град Београд водимо рачуна о водотоковима другог реда. То су реке које нису Сава и Дунав. Све су по контролом, сви канали су празни, 'Београд воде' редовно контролишу потоке и реке", рекао је Весић.

Како је додао, једини проблем је то што морају да се чисте потоци који су већ очишћени прошле године, јер су грађани у њих поново бацали ђубре.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић је навео да је предузеће "Београд воде" у приправности, да се прате све критичне тачке на водотоковима другог реда, а посебно на водотоковима првог реда, те да се не очекују неки већи проблеми у наредних седам до десет дана.

Гужве у Београду, повећан број удеса

Због снежних падавина, повећан је и број саобраћајних незгода у главном граду, углавном на прилазима ка граду. До сада три незгоде, у којима је једна особа теже повређена, а две лакше. Све то је разлог великих гужви у готово свим деловима града.

Због клизавих коловоза на Бановом брду, код биоскопа "Шумадија", аутобус ГСП-а проклизао је и препречио улицу, а исто се десило и Улици Војислава Илића. Саобраћај је био у прекиду.

У Улици Благоја Паровића због исклизнућа аутобуса на линији 53 саобраћај је такође био у прекиду.

Према информацијама из Зимске службе "Београд пута", на терену су тренутно све екипе, 61 кипер и 22 мултикара, а највише посла има у приградским насељима – Ритопек, Рипањ, Ресник, Заклопаче, Зуце...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво