"Стижу топлије време и честе падавине, опрез због река"

Ледени талас је прошао и Србију наредне недеље очекује топлије време, али с честим падавинама, због чега треба пратити ситуацију на рекама, упозорава метеоролог компаније "Ведер ту амбрела" (Weather 2Umbrella) Ђорђе Ђурић.

"Улазимо у доста топлији период, али честе кише и уколико дође до наглог топљења снега, могу бити нови проблем за Србију. Треба бити опрезан кад су реке у питању и пратити ситуацију", рекао је Ђурић Танјугу.

Како је објаснио, у ноћи између суботе и недеље очекује се премештање новог циклона са Медитерана преко Србије, који ће донети облачност с кишом, суснежицом и снегом у већем делу земље.

Како циклон буде наставио да се креће ка истоку, повући ће са собом облачност и падавине, тако да се до краја дана у недељу очекује постепени престанак падавина и смањење облачности, навео је Ђурић.

Према његовим речима, минимална температура сутра ће бити од од -4 до 4 степени Целзијусове скале, а дневна од 0 на северу до 7 степени на југу Србије.

У понедељак ће током већег дела дана у Србији бити суво, али ће током вечери нови циклон с Јадрана донети облачност и кишу, док се снег очекује у планинским пределима и на истоку земље, наводи Ђурић.

Температуре ће се кретати у распону од 3 степена на северу до 13 степени на југу Србије.

У уторак ће, наводи Ђурић, и даље падати киша, али уз даљи прилив топлије ваздушне масе, тако да ће снег падати само на планинама и на истоку Србије, док ће се темпратуре кретати у распону од 8 до 16 степени Целзијусове скале.

Ђурић, ипак, истиче да ће и у понедељак и у уторак у кошавском подручју дувати јак југоисточни ветар, а на југу Баната с олујним ударима.

"Без екстремно ниских температура"

Од среде се наставља тренд честих падавина, али ће температуре бити примерене марту, напомиње Ђурић. 

"За нас је генерално крај овог леденог таласа, нећемо више имати овако екстремно ниске температуре. Од среде нас очекују честе падавине, углавном киша, а снег превасходно на вишим планинама. Температура ће бити око или нешто мало изнад просека за март", рекао је Ђурић.

Истакао је да ће у већини предела у среду температура бити од 12 до 18 степени.

У четвртак ће поново доћи до пада температуре, нагласио је, али ће потом опет порасти, па се крајем следеће недеље понегде може очекивати и 20 степени Целзијусове скале.

"Све у свему, имаћемо температурне осцилације и честе падавине, али неће бити озбиљнијег захлађења у наредном периоду", закључио је Ђурић.

број коментара 0 пошаљи коментар