Поледица на путевима и тротоарима, опасност од леденица и прелома

Снег, па киша, на температури испод нуле створили су поледицу и на тротоарима и коловозу. Зато је данас неопходан додатни опрез и за пешаке, а посебно за возаче. Напорна ноћ за београдске службе – дежурало је 150 екипа "Београд пута" да би рашчистили саобраћајнице. Чишћење снега испред улаза и на тротоарима остаје станарима.

У Ауто-мото савезу тврде да су сви путни правци и коридори проходни. И домаћи и међународни саобраћај функционишу. Путари имају довољно соли, али услови за кретање возила су и даље отежани.

Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја упозорава да у оваквим условима постоји већи ризик да дође до несреће.

"Возила нису имуна на лед и стабилност зависи од подлоге, у овим условима се знатно лакше губи стабилност", рекао је Божовић.

Возачима саветује да возе мањом брзином и да, ако не морају, не крећу на пут.

Додаје да се превозници радо похвале да није било отказивања полазака, те препоручује возачима да данас, ипак, одустану од пута ако процене да није безбедно да се крећу одређеним путним правцима.

"Не треба да јуре, уколико се неко комерцијално возило бар мало дестабилише, врло тешко ће избећи незгоду", истиче Божовић.

Возачи у аутомобилу морају имати воду, нешто хране и обавезно пун резервоар, јер се никада не зна да ли ће неки путни правац бити затворен.

У оваквим временским условима, опрезни морају бити и пешаци због леденица на крововим и олуцима.

Једна таква леденица, дуга 50 метара и тешка око стотину килограма, како процењују станари, налази се на згради у улици Сердара Јанка Вукотића у Београду.

Повећана опасност је и од прелома, нарочито током кретања стрмим улицама.

У брдовитом Ужицу, где је свака друга улица стрма, навикли су да морају бити опрезни. Ово је време када се Хитној помоћи у том граду јавља повећан број пацијената, али доктор Јово Савић каже да овог пута то није случај.

"Није било повреда у оном броју како смо очекивали, био је уобичајен број ситних падова за ово време. Није било драстичног повећања пацијената као пре неколико година, нити великих прелома", рекао је доктор Савић.

Саветује грађанима да припазе до краја зиме, јер има доста леда испод снега који тек треба да се топи.

број коментара 0 пошаљи коментар