Жути метеоаларм за југ Србије због кише и ветра

Републички хидрометеоролошки завод означио је јужне делове Србије као подручја на којима важи жути метеоаларм, због обилних киша и јаког ветра који се тамо очекују током дана.

У југозападној Србији и на Косову и Метохији очекује се киша које би у року од 12 сати требало да падне више од 20 литара по метру квадратном.

Толика количина падавина може изазвати поплаве и нанети штету, као и довести до проблема у саобраћају и у пољопривредним активностима.

Очекују се удари ветра јачи од 85 километра на час на подручјима изнад 1.000 метара надморске висине, а то упозорење, поред југозападне Србије и Косова и Метохије, важи и за југоисточну Србију.

У таквим ситуацијама, како се наводи, могуће су штете на покретној и непокретној имовини, проблеми у саобраћају, заношење возила на путевима, затим штете на шумама и дрвећу у парковима, као и проблеми у грађевинарству, нарочито у раду са крановима.

Постоји, такође, индиректна опасност од повређивања људи и животиња, отежавање неких већ тешких ситуација, као што су пожари и еколошке катастрофе, као и ометање акција спасавања. 

РХМЗ не очекује да ће у недељу бити потребно да се метеоаларм прогласи у било ком делу Србије. 

Жути метеоаларм, други на скали од четири, значи да временске прилике могу бити потенцијално опасне. У том случају временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако се планирају активности које су изложене метеоролошком ризику.

број коментара 0 пошаљи коментар