Пролећне температуре усред децембра, у Ваљеву 21 степен

Иако је средина децембра и за десет дана званично почиње зима, у Србији су данас забележене праве пролећне температуре. У неколико градова је измерен и 21 степен Целзијуса. Зимске температуре од наредне недеље.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, данас је у 13 сати у Ваљеву измерен 21 степен, док је у 20 степени било у Лозници, Крагујевцу и Краљеву, што је 17 степени више од просека за ово доба године.

Према информацијама дописника Танјуга из западне Србије, и у Горњем Милановцу измерен је 21 степен, Ариљци су уживали на 19 степени, док је у Чачку, Ивањици и Лучанима жива у термометру достигла 18. подељак.

Поређења ради, истог дана прошле године, температуре у том делу Србије биле су око нула степени, па је данас за 16 до 18 степени топлије.

Данас је најхладније на Копаонику са четири степена, док се на њему налази и најдебљи снежни покривач дебљине 33 центиметра.

Према сезонској прогнози РХМЗ, децембар ће бити топлији и просечно влажан, а средња минимална температура ваздуха имаће вредности изнад вишегодишњег просека за око 0,9 степени.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност децембарске средње минималне температуре ваздуха око 1,1 степен, док ће средња максимална температура ваздуха бити око 6,4 степена.

Месечна сума падавина током децембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку вишим за око милиметар у односу на просек.

У Београду и широј околини децембарска сума падавина износиће око 52 милиметра.

Права зима наредне недеље 

Метеоролог Недељко Тодоровић каже да пролећне температуре у којима ових дана уживамо нису за бригу.

"Повремено се деси неки екстрем на једну, понекад на другу страну, али кад се све сведе на статистички просек, то је све већ виђено", каже Тодоровић.

Зато, додаје, не треба страховати да су у питању климатске промене, јер, објашњава, оне се дешавају у много дужем временском периоду од неколико хиљада година, а овакве "епизоде" се дешавају у свим регионима света, па тако и код нас.

"У нашем подручју карактеристике климе и јесу смена топлих и хладних периода", примећује.

Објашњава да је "кривац" што се ових дана шетамо у танким јакнама циклонска циркулација и низак притисак изнад дела средње и западне Европе, где је, како каже, веома хладно и пада снег.

Будући да се јужна и југоисточна Европа, део којем и Балкан припада, налазе на другој страни тог циклона, код нас струји веома топао ваздух.

"Када тај циклон почне да утиче на нас директно, доћи ће до пада температуре и кише, а после тога и снега", рекао је Тодоровић.

Како је објаснио, то значи да после ових неколико топлих дана, можемо да очекујемо хладну зиму.

Колико је сада било топло, у наредном периоду, после 16. децембра, можда већ у недељу, 17. децембра, следи знатан пад температуре и улазимо у зимски режим. Као компензација пролећа ове, следи права зима следеће недеље", најављује.

Цела наредна недеља би требало да буде хладна, тврди и додаје да ће температура бити тек степен или два изнад нуле, а можемо да очекујемо и снежне падавине.

Иако не може прецизно да се прогнозира, Тодоровић каже да се за Нову годину очекује захлађење са кишом и снегом. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи