Тропска ноћ у Србији, у четвртак до 40 степени

Србија је у сред новог врелог таласа, а добра вест је да треба да се стрпимо још два дана и најврелији део лета биће за нама. До тада ће температуре бити на ивици рекордних.

Таман што смо се мало освежили после "Луцифера", а већ смо усред новог врелог таласа.  У среду је најтоплије било у Лозници 39 степени, а по другим градовима и Београду тек степен, два ниже. То је температура у хладу, на сунцу је било знатно више.

Када су овакве врућине савети су исти – смањити активности у најтоплијем делу дана, пити доста течности, јести лаганију храну. Сунце нарочито треба да избегавају деца и хронични болесници.

"Старија, као и педијатријска популација имају додатне проблеме. Осцилације временских услова и температура доводи до додатних инфекција, а најподложнији су они који су и најосетљивији а то су старији", каже неуролог Марко Ерцеговaц, директор Ургентног центра.

Пред нама је тропска ноћ, у главном граду једна од најтоплијих од почетка лета. Жива у термометру неће се спуштати испод 25. подељка. Четвртак ће бити врео, од 36 до 40 степени, у Београду 38, што значи да може бити угрожен температурни рекорд за 10. август из 1921. године. Тада је измерено 38,5 степени.

"Како се наредна два дана задржава екстремно топло време, постоје велике шансе да буду оборени дневни максимуми за 10. и 11. август", каже Александар Нишавић, метеоролог РХМЗ-а.

Према његовим речима, за дане викенда очекује нас значајна промена времена, у суботу наоблачење и захлађење праћено кишом, пљусковима појачаним северозападним ветром, а локално су могуће и краткотрајне временске непогоде.

"Више падавина очекује се у другом делу дана и током ноћи на недељу, када су понегде могуће и значајно велике количине падавина и када постоје шансе да издамо највиши степен упозорењана велике количине падавина", каже Нишавић.

Црвени метеоаларм, највише упозорење на екстремне температуре, остаје на снази до суботе. Када су овакве врелине није згорег још једном поновити - немојте палити ватру на отвореном! Осим што ће бити врело, повремено ће дувати и кошава, па је самим тим опасност од ширења ватре још већа.

Клима уређаји ће нам наредна два дана бити најмилији пријатељи. Већ за викенд сунцобране ћемо заменити кишобранима. А после тога не очекују се овакве врућине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво