Нова вакцинација од септембра

Почетак вакцинације против грипа типа Х1Н1 планира се за 1. септембар и препоручује се свима, изјавио Предраг Кон. Рок трајања преосталих вакцина је крај октобра.

Вакцинација против грипа типа Х1Н1 планира се за 1. септембар, препоручује се свима, а посебно новој ризичној групацији  односно трудницама и гојазнима, рекао је председник Посебне радне групе за примену Плана актвности пре и у току пандемије грипа Предраг Кон.

Према Коновим речима, у Србији у овом тренутку нема оболелих од те врсте грипа. Међутим, неопходно је наставити даљу имунизацију свих старијих од шест месеци, а посебно популације изнад 65 година старости, да би се спречиле негативне последице пандемије.

Рок ваљаности више од пола милиона доза вакцина је крај октобра, а њихова дистрибуција ће почети крајем августа, рекао је Кон и додао је да вакцину једино не морају да приме особе које су већ прележале грип типа Х1Н1.

Представљајући анализу пандемијског грипа на територији Србије у сезони 2009/2010. године, председник републичке Комисије за заштиту становништва од заразних болести Владимир Петровић је навео да је до краја марта ове године хоспитализована 6.021 особа са клиничком сликом грипа.

У периоду од 24. јуна 2009. године до 31. марта ове године умрло је 137 особа, од којих десет трудница, указао је Петровић и додао да је просечна старост умрлих особа била између 43 и 47 година.

Петровић каже и да највећи број хоспитализованих, око 60 одсто, имао је између 20 и 64 године, док су млади до 19 година чинили 30 одсто оболелих.

Петровић је посебно истакао да је забрињавајућа чињеница што више од 60 одсто хоспитализованих чине здраве особе које не спадају у ризичне категорије, међу којима су дијабетичари, кардиоваскуларни болесници и остали хронични болесници.

Највећи број хоспитализованих забележен је у Поморавском, Златиборском, Јужнобанатском и Средњебанатском округу, а највећа смртност је забележена у Београду, првенствено због слања пацијената са тешким облицима грипа у здравствене иснтитуције у престоници, рекао је Петровић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво