Први случај новог грипа у Србији

У Београду регистрован први случај оболелог од новог грипа. Пацијент стар 29 година заразио се приликом боравка у Аргентини. Налази се у изолацији на Институту за инфективне и тропске болести и стање му је стабилно. Екипа РТС-а посетила је Институт. Епидемиолог Предраг Кон напомиње да, иако је вирус стигао у нашу земљу, нема разлога за панику.

Први случај новог грипа у нашој земљи регистрован је код пацијента старог 29 година у Београду.

Министар здравља Томица Милосављевић је, на ванредној конференцији за новинаре, рекао да је налаз потврдио референтни национални Институт "Торлак".

Оболели је смештен на Институту за инфективне и тропске болести у Београду, налази се у изолацији и лечи се од вирусног запаљења плућа. Његово стање тренутно је стабилно. 

Епидемиолог др Предраг Кон саопштио је да се пацијент заразио током прошлонедељног пута у Аргентину.

"Путовао је преко Загреба и Франкфурта за Буенос Аирес. Враћао се, такође, преко Франкфурта и Загреба, а тегобе су се јавиле управо при повратку, 22. јуна", објаснио је Кон.

У Београд је из Загреба стигао колима, где је био у контакту са две особе, и касније са још једном. И даље се истражује са ким је све био у контакту.

Кон је рекао и да овај случај нема никакве везе са 19-годишњим студентом из Црне Горе, код кога је нови грип откривен два дана раније.

Оболели који је на Инфективној клиници у Београду је такође црногорски држављанин, са пребивалиштем у Београду.

Епидемиолошке "потраге" још трају

Младић код кога је грип откривен пре два дана имао је укупно 23 контакта, од којих нису пронађене две особе. Остала 21 особа се добро осећа. Код једне од њих је регистрована повишена температура, али је анализа бриса ждрела обављена на "Торлаку" потврдила негативан налаз.

"Мора се имати у виду да епидемиолошко истраживање уме да потраје, као и то да постоје тешкоће код утврђивања тачног броја контаката, јер они које испитујемо не могу одмах да се сете свих контаката и особа са којима су били у додиру", објаснио је Кон.

Упркос очекивањима да ће нови грип у Србију стићи са масовним међународним скуповима, као што су "Егзит" и Универзијада, испоставило се да први случај нема никакве директне везе са тим манифестацијама.

"Уколико се на Универзијади открију појединачни случајеви новог грипа, што очекујемо, ништа се неће променити. Заражени ће бити изоловани, а постоје и посебне процедуре ако дође до наглог ширења заразе, то јест ако нови грип буде присутан код више од један одсто учесника, што не очекујемо", објашњава Кон.

Организатори Универзијаде у Београду стриктно поштују све припремљене процедуре у вези са пандемијом новог грипа, наведено је у саопштењу предузећа "Универзијада Београд 2009".

Процедуре су направиле здравствене власти, према препорукама Светске здравствене организације и процене епидемиолошке ситуације.

У спровођењу свих медицинских процедура сарађују Војномедицинска академија, која организује здравствену службу Универзијаде од 1. до 12. јула у Београду, као и надлежне државне и градске медицинске институције, наведено је у саопштењу.

Залихе антивирусног лека "тамифлу" Србија има за један одсто становништва.

"У поступку је набавка количине довољне за три одсто становништва. То ће бити обезбеђено до сезоне јесен/зима, када се очекује талас новог грипа", најављује Кон.

Епидемиолози први талас обољевања очекују током лета, затим већи број оболелих на јесен и велики талас на зиму.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара