Епидемија још није прошла

Не може се прогласити крај епидемије, јер је вирус и даље присутан, рекао члан Радне групе за праћење пандемије Бранислав Тиодоровић. Вакцину против новог грипа примило 154.000 грађана, рекао министар здравља Томица Милосављевић.

Крај епидемије новог грипа у Србији још не може бити проглашен јер је вирус и даље прусутан, изјавио је члан Радне групе за праћење пандемије Бранислав Тиодоровић. 

"Преурањено би било прогласити да је епидемија прошла. Вирус је још ту и немамо аргументе да кажемо да је опасност потпуно нестала", рекао је Тиодоровић.

Тиодоровић је упозорио да сада постоји и опасност од миксованих вируса и респираторних инфекција.

Стручњаци ће се сада бавити истраживањима да ли је у популацији у Србији створен имунитет, поручио је Тиодоровић и нагласио да је пред стручњацима и период у коме ће се обавити истраживања како би се утврдио тачан број оболелих и умрлих.

Тидоровић је навео да се мора утврдити да ли је у Србији било више од 83 смртна случаја и колико је било оболелих, с обзиром да је лабораторијски потврђено око 700 случајева.

Вакцинација се наставља у мањем обиму

Министар здравља Томица Милосављевић изјавио је да по питању новог грипа изазваног вирусом Х1Н1 још треба бити опрезан.

Од почетка вакцинације, вакцину је примило 154.000 грађана, рекао је министар здравља Томица Милосављевић. 

Милосављевић је рекао да се вакцинација у Србији наставља у мањем обиму, да је до сада вакцинисано око 2,5 одсто становништва док је у ЕУ просек 6,5 одсто.

Држава Србија није сносила последице због одустајања од увоза уговорених количина вакцине против новог грипа, рекао је министар здравља Томица Милосављевић и додао да је Србија платила оно што је увезла.

Држава је у новембру уговорила увоз три милиона вакцина против новог грипа швајцарског произвођача "Новартиса", преко фирме Југохемија, чланице Делта холдинга. Међутим, до краја децембра увезено је 855.700 доза вакцина које су плаћане 799 динара по дози.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво