Епидемиолошка ситуација несигурна

Око 90 одсто популације Србије је осетљиво на нвои грип, а постоји опасност од ширења пандемијског грипа још постоји, саопштио Институт за јавно здравље Србије.

Епидемиолошка ситуација у Србији се процењује као "несигурна" због присуства вируса Х1Н1 на територији Србије и неповољних фактора који могу довести да наглог погоршања епидемиолошке ситуације, саопштио је Институт за јавно здравље Србије.

Око 90 одсто популације Србије је осетљиво, а на основу процене епидемиолошке ситуације и даље постоји опасност од ширења пандемијског грипа, каже се у саопштењу.

Према подацима Института Торлак, потврђена су 702 случаја оболевања од новог грипа, а регистрована 82 смртна исхода.

На болничком лечењу налази се 89 особа са обољењима сличним грипу, од којих су три на респиратору.

"Највећи број оболелих регистрован је у 50. недељи 2009. године, у 51. недељи дошло је до благог пада броја оболелих да би у 52. недељи био регистрован значајно мањи број оболелих", истиче се у саопштењу.

Пад броја случајева обољења сличних грипу регистрован је у првој извештајној недељи 2010. године, а пораст броја оболелих регистрован је у петој извештајној недељи 2010. године.

"Највећа учесталост оболевања региструје се и даље у узрасној групи од нулте до четврте године старости, а од 702 лабораторијски потврђених случаја, 72 случаја се доводе у везу са путовањем", прецизира Институт.

У периоду од 17.12.2009. године до 17.2.2010. године на територији Србије вакцинисано је 153.567 особа.

"На основу ванредног епидемиолошког надзора процењује се да је до сада од новог грипа у Србији оболело најмање 6,2 одсто укупне популације у Србији, а да је после болести, асимптоматске инфекције или вакцинације на нови грип имуно најмање између 750.000 и милион особа", каже се у саопштењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар