Најјачи удар грипа заобилази Србију

Епидемиолог Предраг Кон рекао да ће најјачи талас грипа, најављен за фебруар вероватно заобићи Србију, али препоручује вакцинацију, јер ризик постоји. Пандемијски грип се још увек шири у неким деловима Африке, Европе и Азије, али је у принципу у опадању, саопштила је СЗО.

Трећи и по најавама најјачи талас новог грипа који је најављен за фебруар, могуће је да ће заобићи Србију. Епидемиолози као резултат наводе превремени распуст у школама, али и упозоравају да ризик и даље постоји.

"Потребно је пажљиво пратити епидемиолошку ситуацију у Европи и спроводити превентивне мере, пре свега вакцинисати се", рекао је председник Радне групе за пандемију доктор Предраг Кон.

"У последње четири недеље ми се налазимо изван епидемијског прага, али се ситуација и даље процењује као несигурна, првенствено зато што постоје људи који су осетљиви, а таквих је 85 до 90 одсто", рекао је доктор Кон.

Председник радне групе за пандемију навео је да ће се ситуација и даље пратити.

"Смањивање циркулације вируса у читавој Европи дешава се сад тренутно и код нас", рекао је Кон.

Вакцинисано 2,24 одсто становништва

Министар здравља Томица Милосављевић рекао је да је против вируса новог грипа вакцинисано 2, 24 одсто становништва Србије, што је пет до десет пута више од обухвата вакцинације у земљама региона .

Министар здравља је подсетио да је и и на глобалном нивоу постојао проблем око одзива за вакцинацију, али да је он био мањи од очекиваног.

Милосављевић је рекао да је вирус сада у тенденцији смиривања, али да је могуће очекивати јачи талас у фебруару и марту и да ће грађани и даље имати могућност да се вакцинишу.

Министар здравља је нагласио да је тренутно милион људи заштићено поседовањем антитела, тиме што је примило вакцину или је већ прележало ту болест, али да још становништва треба да буде заштићено од вируса А Х1 Н1.

Србији до сада испоручено око 800.000 доза вакцина, које су већ плаћене, рекао је Милосављевић.

У Србији је до сада потврђено 695 случајева обољевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1), од чега је регистрован 81 смртни исход, саопштено је из Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут".

На болничком лечењу се налази 190 особа са обољењима сличним грипу, од којих је 10 на респиратору.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво