Вакцине не могу да се враћају

"Новартис" упозорава владе да не отказују већ договорене поруџбине вакцине и да оне које су испоручене треба да буду плаћене. Србија је, како за РТС каже министар здравља, платила испоручених 857.500 доза вакцина и више их неће набављати.

Швајцаркска фармацеутска компанија "Новартис" која производи вакцине против новог грипа типа А (Х1Н1), упозорила је владе да не отказују већ договорене поруџбине и да вакцине које су испоручене "треба да буду задржане и треба да буду плаћене".

Министар здравља Томица Милосављевић каже за Радио-телевизију Србије да је Србија платила испоручених 857.500 доза вакцина и да их више неће набављати.

Директорка Републичког завода за здравствену заштиту Светлана Вукајловић рекла је да ће проблем са још три милиона вакцина решити Југохемија, која је сколопила уговор са "Новартисом".

Директор "Новартиса" Данијел Васела, који је данас поднео оставку на место директора те фармацеутске компаније, рекао је да та компанија има уговоре који су правно обавезујући за обе стране. 

Васела ће највероватније остати на месту председника швајцарске компаније, пренеле су агенције.

Он је рекао да "није флексибилан" када су у питању поруџбине које су већ испоручене, али да треба бити флексибилнији када су у питању поруџбине које су још у току и да компанија може да предложи да се, уместо поручених вакцина, узму неки други њени производи.

"Следећи пут када буде избила нека пандемија, а пандемије ће сигурно бити, владе које су се показале као поуздани партнери имаће преференцијални третман", рекао је Васела.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 01. феб 2010, 20:22) - anonymous [нерегистровани]

koliko kosta

Dali ima neko ko mi moze reci koliko je Srbija platila te vakcine novartisu.Ida li treba da plati i one sto ih jos nisu dobili ili je to sve?