Непредвидив даљи ток пандемије

Већина популације још увек није имуна на вирус А Х1Н1, рекао председник Радне групе за праћење пандемије Предраг Кон. Добра околност што вирус тренутно не циркулише, нагласио је Кон.

Председник Радне групе за праћење пандемије Предраг Кон рекао је на седници Здравственог савета Србије да већина популације још увек није имуна на вирус Х1Н1 и да је добра околност што вирус тренутно не циркулише.

"Око 80 одсто деце школског узраста још је увек угрожено од могућности заразе новим вирусом, а ради се о обољењу које се разликује од сезонског грипа. Немогуће је предвидети даљи ток пандемије", навео је Кон.

Од новог вируса грипа до сада у Србији умрло је дупло више људи него од вариоле вере у бившој Југославији и вакцинација је једини начин да се становништво заштити од тог вируса, истакао је Предраг Кон.

Члан те групе Бранислав Тиодоровић рекао је да се процењује да ће пандемија од ново грипа да се настави и следеће године и да ће од тока вакцинације зависити даља процена ситуације.

Тиодоровић  је оценио и да би у Србији тренутно број вакцинисаних био већи за 100.000 да је почела раније.

Председник Здравственог савета Србије Драган Делевић навео је да лечење пацијента на респиратору државу кошта 320.000 динара, на општем одељењу између 30.000 и 35.000 и да је у сваком смислу исплативија вакцинација.

Делевић је на четвртој седници тог савета казао и да ће ускоро у његово чланство бити изабран један члан из Војводине, пошто је једно место упражњено.

Чланови здравственог савета Србије потписали су данас картице за донирање органа.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 22. јан 2010, 09:05) - anonymous [нерегистровани]

G

Ne cirkuliše znači da trenutno nema mnogo novih oblolelih, a očekuju se ponovo u Februaru i Martu. To znači da ako bude veliki pandemijski talas u u Feb-Mar, ovo je možda poslednja prilika da se bez problema vakcinišemo.

(четвртак, 21. јан 2010, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

Mislim da,...

mislim da je vecina gradjana prelezala ovaj h1n1,ili bar neku njegovu formu, neko blazu, neko tezu, jer u jednom momentu sem h1n1 nijedan drugi , pa cak ni virus sezonskog gripa se nije pojavljivao

(четвртак, 21. јан 2010, 18:07) - igor [нерегистровани]

ima pandenije ili nema

"Добра околност што вирус тренутно не циркулише, нагласио је Кон." Ako virus ne cirkuliše, onda valjda nema više ni pandemije? Ili se to Kon nije dobro izrazio ili ga mi nismo dobro shvatili?