Нове жртве грипа у Србији

Од последица новог грипа у Србији преминуле још две пацијенткиње. Закључно са 27. децембром потврђено 590 случајева обољевења од новог грипа, а умрло је 50 људи, саопштио "Торлак". Закључно са јучерашњим даном у Србији вакцинисано 62.727 особа.

Покрајинска Радна група и покрајински секретаријат за здравство саопштили су да су данас од последица новог грипа на Институту за плућне болести у Сремској Каменици преминуле још две особе, 43-годишња пацијенткиња из Пивница и 52-годишња жена из Бегеча.

Закључно са 27.12.2009. године, према подацима Националне референтне лабораторије за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", потврђено је 590 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (H1N1).

Торлак је такође саопштио да је регистрован 50. смртни исход од ове врсте грипа. Најчешћи фактори ризика идентификовани код умрлих особа су дијабетес, кардиоваскуларна обољења, гојазност и хронична обољења плућа.

На болничком лечењу налазе сe 722 особe са обољењима сличним грипу, oд којих је 25 на респиратору. После 45. недеља, у периоду од три недеље, забележен је тренд опадања обољења сличних грипу, да би се од 49. недеље поново регистровао пораст броја оболелих.

Највећи број оболелих од обољења сличних грипу регистрован је у 50. недељи. У 51. недељи дошло је до благог пада броја оболелих, а највећа учесталост оболевања и даље се региструје у узрасној групи од 5 до 14 година.

Од 590 лабораторијски потврђених случајева, 72 случаја оболевања се доводе у везу са путовањем.

У периоду 26. октобра данас потврђено је 429 случајева оболевања од грипа, а највећи број лабораторијски потврђених случајева у овом периоду су особе узраста 30-64 године.

На основу плана расподеле који је Институт за јавно здравље Србије доставио Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", дистрибуирано је 139.880 доза вакцине против пандемијског грипа.

Вакцинација се препоручује свим особама старијим од шест месеци са хроничним поремећајима здравља, трудницама у другом и трећем триместру трудноће, здравственим радницима, лицима запосленим и смештеним у установама социјалне заштите, лицима запосленим у јавним службама, здравој деци и одраслима.

Према подацима Института за јавно здравље, у периоду од 17.12.2009. до 27.12.2009. године на територији Србије вакцинисано је 62.727 особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво