У Србији од новог грипа оболеле 373 особе

Регистрована 22 смртна исхода од вируса новог грипа, а потврђена 373 случаја обољевања у Србији, саопштио Институт за јавно здравље "Батут". На болничком лечењу 529 особа са обољењима сличним грипу.

У Србији су до сада лабораторијски потврђена 373 случаја обољевања од вируса новог грипа, а регистрована су 22 смртна исхода од те врсте грипа, саопштено је из Института за јавно здравље "Батут".

Последњих пет смртних исхода регистровано је 27. и 28. новембра код пацијената из Голубца, Беле Цркве, Крагујевца, Новог Сада и пацијента из Ниша са тешком клиничком сликом грипа који је био збринут на Војномедицинској академији у Београду.

На болничком лечењу налази се 529 особа са обољењима сличним грипу, од којих је 28 прикључено на респиратор.

Данас је саопштено да је у Клиничком центру у Крагујевцу од последица новог грипа преминула још једна пацијенткиња. Реч је о педесетдвогодишњој пацијенткињи из Крагујевца, која је примљена у болницу 4. новембра.

Девојка из околине Лесковца која је била заражена новим грипом, преминула је на нишкој Инфективној клиници, речено је данас агенцији Бета у тој болници.

Директор Инфективне клинике Жарко Ранковић рекао је да је девојка, стара 18 година, од треће године боловала од церебралне парализе.  "Она је најпре августа ове године лечена од бронхитиса, а од 8. новембра па до пријема на нашу клинику 13. новембра, лечена је од упале плућа", рекао је Ранковић.

Вирус грипа А Х1Н1 је код пацијенткиње из околине Лесковца потврђен и то је пети смртни исход на Инфективној клиници у Нишу особа које су биле заражене новим грипом.

Највећа учесталост обољевања у старосној групи од пет до 14 година

Највећи број оболелих од обољења сличних грипу регистрован је у 45. недељи, а у 46. недељи уследио је нагли пад. Тренд опадања обољења сличних грипу наставља се у 47. недељи, а највећа учесталост обољевања регистрована је у старосној групи од пет до 14 година.

Од 373 лабораторијски потврђена случаја, 72 случаја обољевања се доводи у везу са путовањем.

На основу утврђеног повећања учесталости обољења сличних грипу и на основу потврде пандемијског соја вируса грипа, пријављене су епидемије међу становништвом Јужнобачког, Јужнобанатског, Севернобанатског, Сремског и Западнобачког округа, Краљева, Пожеге, Ужица, Параћина, Чачка, Ивањице, Београда и епидемије у школским колективима у Нишу, Крагујевцу и Лесковцу.

У подручјима захваћеним епидемијом предузете су све мере за спречавање и сузбијање грипа, предвиђене Планом активности у току пандемије грипа.

На предлог Института за јавно здравље Србије, министар здравља је 11. новембра прогласио епидемију пандемијског грипа са предлогом мера које се односе на обавезно учешће свих здравствених установа, правних лица и грађана, ванредни епидемиолошки надзор, забрану окупљања и ванредну имунизацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво