Трећа жртва новог грипа у Ужицу

У Ужицу од новог грипа преминула 40-годишња пацијенткиња из Пријепоља, што је трећа жртва у ужичком крају. Иако се број случајева повећава, лекари кажу да први талас епидемије јењава.

Конзилијум лекара Здравственог центра у Ужицу саопштио је да је у Општој болници у том граду јуче преминула 40-годишња пацијенткиња из Пријепоља, за коју је лабораторијским налазом потврђено да је била заражена вирусом типа Х1Н1.

Преминула пацијенткиња, која је трећа жртва вируса новог грипа у ужичком крају, примљена је у ужичку болницу пре два дана у тешком здравственом стању, које се током јучерашњег дана погоршало упркос медицинској помоћи која јој је пружена.

Иако се број случајева повећава, лекари кажу да први талас епидемије јењава и да је сада најважнија вакцинација, како би се смањио број тешких случајева.

Према речима министра здравља Томице Милосављевића никада у историји Србије у октобру и новембру није званично пријављено близу 20 хиљада респираторних инфекција.

Најважније је да се придржавамо правила о личној хигијени, поручује министар.

Прва испорука вакцина у Србију стиже 8. децембра, а у Мексику земљи у којој се вирус А Х1Н1 прво појавио, вакцинација ће започети следеће недеље.

Према речима министра здравља те земље др Хосеа Анхела Кордове Виљалобоса, прво ће се вакцинисати здравствени радници, а потом труднице и хронични болесници који чине 30 одсто популације.

Боравећи у дводневној радној посети у Београду он је са мексичким и српским колегама обишао фабрику лекова Галеника и Институт "Торлак".

"Моја посета омогући ће да Мексико купи лекове и друге производе Галенике, а уверио сам се и у високе стандарде квалитета најављене производње вакцине против новог грипа у Торлаку", истакао је министар здравља Мексика и оценио да се у обе земље спроводе сличне мере и у борби против вируса А Х1Н1.

До сада потврђено 300 случајева оболевања од новог грипа

Последњи подаци Института "Батут" показују да је до сада лабораторијски потврђено 300 случајева оболевања од вируса А (Х1Н1), при чему је 11 људи умрло.

Члан Радне групе Министарства здравља за праћење новог грипа Предраг Кон рекао је Танјугу да је епидемиолошка ситуација сада "мањег интензитета него раније", као и да, осим појединих места на југу Србије и Војводине, оболевање од новог грипа у другим местима "стагнира или се смирује".

На подручју Колубарског округа смањен је број оболелих од новог грипа, чак за 30 одсто у односу на прошлу седмицу, саопштила је данас епидемиолог Завода за јавно здравље у Ваљеву др Мирјана Рајковић.

На инфективном одељењу болнице у Ваљеву задржано је 116 оболелих, од преко 300 за које се сумња да су заражени вирусом новог грипа.

Након примењене терапије они се успешно опорављају, а само један младић из Ваљева налази се на респиратору, казала је Рајковићева Танјугу.

У Аранђеловцу је данас потврђен први случај оболевања од новог грипа, саопштио је епидемиолог Медицинског центра, др Душан Вујновић.

Реч је о мушкарцу Ђ.Т. средњих година који је, због упале плућа и других симптома, смештен на инфективно одељење Клиничког центра у Крагујевцу.

На лечењу због инфицираности вирусом новог грипа у болници у Зрењанину данас је 25 пацијената, пет мање него јуче, а у сомборској болници су четири пацијента више, саопштили су Покрајински секретаријат за здравство и Радна група Извршног већа за праћење пандемије.

Данас је на болничком лечењу на подручју Војводине укупно 115 оболелих. Ситуација на подручју Војводине и даље се пажљиво прати и предузимају се све расположиве мере за брзо дијагностиковање, изоловање и здравстевно збрињавање оболелих, наведено је у саопштењу.

На нишкој Инфективној клиници преминуо је болесник из Прокупља са тешком клиничком сликом укупног здравственог стања, који је примљен са сумњом да болује од новог грипа, рекао је данас Танјугу директор те клинике проф. др Жарко Ранковић. Он је додао да је тај пацијент преминуо синоћ око 23 часа.

Ово је трећи болесник који је преминуо у Нишу са сумњом да је оболео од новог грипа, док су за претходна два потврђено да су оболели од вируса новог грипа.

На клиници је у последња 24 часа прегледано 88 пацијената, од којих се 11 први пут јавило лекарима на клиници, напоменуо је Ранковић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво