Проглашена епидемија новог грипа

Министар здравља Томица Милосављевић прогласио епидемију новог грипа у Србији. Прве мере борбе против епидемије: ванредна вакцинација три милиона људи и појачана дежурства лекара. Jош два пацијента, из Ниша и Крушевца, жртве новог грипа.

Министар здравља је прогласио епидемију новог грипа на територији Србије пошто је јутрос од Радне групе за праћење пандемије вируса типа А(Х1Н1) добио стручна уверавања да су се стекли услови за такву меру.

Милосављевић је на конференцији за новинаре у Влади Србије објаснио да проглашење епидемије, пре свега, подразумева ванредну имунизацију, а предност ће имати особе са хроничним поремећајима здравља и деца старија од шест месеци, труднице, здравствени радници и запослени у јавним службама.

"Ово је чин који пре свега за циљ има стварње законских услова за ванредну имунизацију. Ништа спектакуларно се неће сада десити проглашењем епидемије што се није догађало ових дана", рекао је Милосављевић.

Милосављевић је рекао да наредба министра за проглашење епидемије подразумева и ванредни епидемиолошки надзор, забрану окупљања на јавним местима, укључујући школе и предшколске установе у целој држави или у деловима земље у складу са проценом надлежних здравствених установа по окрузима и локалних самоуправа.

Како јe министар објаснио, 23 института и завода за јавно здравље у 25 округа Србије ће на основу одговорности која им припада размотрити конкретне мере на територији сваког округа.

Министар Милосављевић је објаснио да то значи да у овом тренутку нема опште забране окупљања.

Апел грађанима да се вакцинишу 

Милосављевић је апеловао на грађане да се вакцинишу чим то буде могуће, јер је то једини начин да се ограничи ширење вируса и спрече смртни исходи.

Наредба о проглашењу епидемије ступа на снагу по објављивању у службеном гласнику.

Непосредно пред почетак састанка Радне групе са министром здравља, епидемиолог Бранислав Тиодоровић је рекао да је и град Београд пријавио епидемију и да се тако придружио градовима попут Новог Сада, Чачка, Ниша и Ужица који су то раније учинили.

"То је само још један врло важан податак на основу којег можемо данас предложити министру здравља да прогласи епидемију у целој држави", рекао је Тиодоровић.

Епидемиолози поручују да само проглашење епидемије, које, након препоруке Института за јавно здравље Србије, доноси министар здравља, не мења битније околности у земљи. Биће само примењене конкретне мере тамо где је то неопходно.

Најављено је и да ће следеће недеље здравствене установе у Србији добити још око осамдесет респиратора.

Уговор са Новартисом до краја сутрашњег дана

Републички завод за здравствено осигурање најавио је да ће до краја сутрашњег дана бити потписан уговор са швајцарском компанијом Новартис о набавци вакцина против новог грипа.

"Тренутно се преговара о томе да рок за испоруку три милиона вакцина не буде март него крај јануара. Надамо се да ћемо највећи број вакцина добити до краја јануара", рекао је председник Комисије за набавку вакцина Бранислав Тиодоровић.

"Ако је неко алергичан на јаја, неће смети да прими вакцину", рекао је Тиодоровић.

Приоритетне групе за вакцинисање биће, додао је, хронични болесници, труднице и деца старија од шест месеци.

Тиодоровић је казао да вакцину могу да приме и труднице у прва три месеца трудноће, али да ће о томе морати да одлучи њихов гинеколог.

Вакцинација за грађанство биће обављена у домовима здравља, цена вакцина је 799 динара по дози, што је, како је рекао Тиодоровић, нешто ниже од цене вакцине у земљама региона.

Торлак: До сада регистровано 258 случајева обољевања од грипа

У Србији је до сада регистровано 258 оболелих од новог вируса грипа А Х1Н1, саопштио је данас Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", који са Министарством здравља и посебном радном групом прати епидемиолошку ситуацију у земљи.

Национална референтна лабораторија за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, јуче није лабораторијски потврдила ниједан нови случај оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А Х1Н1.

Од укупног броја облолелих, 72 случаја се доводе у везу са путовањем. Оболели су са територије Београда, Новог Сада, Ниша, Сомбора, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева, Крагујевца, Панчева, Старе Пазове, Сремске Митровице, Лознице, Краљева, Кикинде, Чачка, Ћуприје, Зрењанина, Вршца, Прокупља, Трстеника, Параћина, Пожеге, Ужица, Пирота, Смедерева, Шида, Лесковца, Крушевца, Косовске Митровице, Врања, Ваљева, Ариља и Бајине Баште.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво