Два смртна случаја у Ужицу

Два пацијента у Ужицу преминула од последица новог грипа. Постоје сви елементи за проглашење епидемије у Србији, кажу у Радној групи за пандемију. Број оболелих од вируса Х1Н1 вероватно десет пута већи од 249 лабораторијски потврђених случајева, оценио епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Потврђено је да је од компликација изазваних вирусом Х1Н1 умро мушкарац из Пожеге који је већ неко време, у тешком стању, био прикључен на респиратор и код кога су наступиле компликације. Преминула је и жена из Ужица, која је јуче примљена на Интернистичку интензивну негу у тешком стању.

Још два пацијента су и даље смештена на оделењу Интернистичке интензивне неге - Изолациона јединица.

Једна жена је у тешком стању, прикључена на респиратор али није животно угрожена док је други пацијент доброг општег стања. До сада је у ужичкој болници евидентирано седам пацијента код којих је потврђено присуство вируса грипа А Х1Н1.

Елементи за проглашење епидемије

Епидемиолози најављују да би највероватније у уторак, могла бити проглашена епидемија грипа типа А Х1Н1 на територији Србије. Чекају се подаци колико је становника оболело на територији Београда. Епидемија се проглашава у случају да оболи 10 одсто популације на целој територији.

Према закону, проглашавање епидемије спада у ванредне мере заштите становништва, проглашава је министар здравља који дефинисе мере које се у том случају морају спроводити. Министар одлуку доноси на предлог Института за заштиту здравља Србије, најкасније пет дана од дана достављања предлога.

Члан Радне групе за праћење пандемије Бранислав Тиодоровић изјавио је да је број оболелих од грипа типа А Х1Н1 у Србији вероватно десет пута већи од броја лабораторијски потврђених случајева, али да је углавном реч о лакшим облицима обољења.

"Укупан број лабораторијски потврђених случајева је 249. Међутим, број оних који су клинички под дијагнозом обољења од грипа има много више. Можемо рећи да је више хиљада људи преболело и болује од грипа", рекао је Тиодоровић агенцији Бета.

Према његовим речима, број не би требало да брине грађане, јер је то, "само доказ да доминирају лакши облици обољења".

Тиодоровић је додао је да је могуће да је већи број оних који су преболели грип "на ногама", посебно што се рачуна да је велики број младих, грип преболело са лаком клиничком сликом, а да се део њих није ни јавио лекару.

Мање оболелих средњошколаца

"Број оболелих се код средњошколаца смањује, али се повећава број оболелих код деце која су у млађим разредима основне школе што је мало забрињавајуће, а грип се појављује и код деце предшколског узраста", рекао је члан Радне групе за праћење пандемије. 

Према постојећим подацима, тренутно је око 220 пацијената смештено у болницама у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Чачку и Ужицу.

На респираторима је тренутно шесторо пацијената - по један у Ужицу, Крагујевцу и Нишу, двоје у Новом саду, док је једно дете смештено на Институту за мајку и дете у Београду.

"То дете је у озбиљној ситуацији и прати се интензивно. Остали су у стабилном стању", рекао је Тиодоровић.

У Ужицу је укупно хоспитализовано више од 40 особа, а Тиодоровић је упозорио да је након јучерашњих поплава у западној Србији повећан ризик за ширење, не само респираторних, већ и цревних болести.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво