Пети смртни случај - 244 оболела

Потрврђено да је пацијент из Ниша, који је синоћ преминуо био заражен вирусом Х1Н1. До сада у Србији званично регистровано 244 оболеле особе од новог грипа. Наредних дана и недеља очекује се још неповољнија епидемиолошка ситуација јер је ово само почетак озбиљнијег таласа оболевања, рекао министар здравља Томица Милосављевић.

Гостујући у емисији РТС-а "Да можда Не", члан радне групе за борбу против новог грипа Бранислав Тиодоровић потврдио је да је старији мушкарац, који је синоћ преминуо на нишкој Инфективној клиници, био заражен вирусом новог грипа.

Пацијент је у клинику примљен са тешком хроничном опструктивном болешћу плућа, а након што је умро, није се знало са сигурношћу да ли болује од вириса Х1Н1, све док то нису потврдили лабараторијски налази.

Министар здравља Томица Милосављевић рекао је да се наредних дана и недеља очекује још неповољнија епидемиолошка ситуација у Србији али да нема разлога за панику због ширења новог грипа.

"Лекова има довољно и вештачких плућа има довољно. Здравствене установе спремне су да реагују у свим ситуацијама, лакшим, средње тешким и тешким случајевима обољевања", рекао је Милосављевић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Иначе, данас је потврђено још 15 нових случајева, сазнаје Интернет портал РТС-а. Нови случајеви су регистровани у Београду (6), Нишу (3), Лесковцу (3), Новом Саду (1), Ћуприји (1) и Крагујевцу (1). Укупно оболелих до данас је 244.

Председник радне групе Министарства здравља за праћење пандемије новог грипа Предраг Кон рекао је да ће, уколико се епидемиолошка ситуација буде погоршала, бити предложена забрана јавних окупљања и затварање одбаништа.

Кон је навео да је епидемиолошка ситуација у Србији неповољна, али да би могла да постане опасна и ванредна.

"За сада не планирамо организовано затварање школа. У договору са Министарством просвете разматраћемо мере као што је продужетак распуста", рекао је Кон.

"Анализа смртних случајева се спроводи према законској процедури и обавестићемо јавност о резултатима. Ипак, постоје назнаке да је претходно здравствено стање утицало на смртни исход код тих пацијената", казао је министар здравља.

Тендер за вакцине у понедељак

Милосављевић је рекао да у здравственим установама у Србији постоји више до 350 респиратора што је довољно у овом тренутку, а набавка нових предвиђена је за случај да се број пацијената са тешким обликом обољења повећа.

Министар је истакао да ће се у складу са епидемиолошком ситуацијом респиратори пребацивати у оне установе којима су најпотребнији.

Милосављевић је поновио да ће вакцинисање против новог грипа почети половином децембра, и најавио ће у понедељак бити отворене тендерске понуде за произвођаче.

"Прво ће се вакцинисати хронични болесници, док ће вакцину примити и труднице после трећег месеца трудноће", навео је министар здравља.

Епидемиолог Предраг Кон нагласио је да вакцине против новог грипа неће имати никакве контраиндикације по труднице или доиље.

Кон је поручио да од сада код пацијената са тешком респираторном инфекцијом више није потребна потврда да се ради о обољевању од новог грипа.

"Порука лекарима је да не треба да чекају потврду из "Торлака" да би почели са употребом антивирусних лекова", казао је Кон.

Кон је навео и да се више неће радити анализа сваког тешког случаја појединачно већ да ће се узорковати одређени број пацијената.

"Довољно је 50 узорака недељно па да имамо представу о епидемиолошкој ситуацији у земљи", казао је Кон.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво