Четврта жртва новог грипа у Србији

У Крагујевцу је преминуо још један пацијент од последица вируса Х1Н1. До данас регистровано 224 случаја обољења од новог вируса. Вакцинација грађана Србије почиње у децембру. Стање пацијента из Ћуприје погоршано. Нови грип потврђен и у три случаја на Косову и Метохији.

Педесетогодишњи мушкарац из Чачка нова је, четврта жртва новог грипа у Србији. Он је у четвртак после подне умро у Клиничком центру у Крагујевцу, после компликација изазваних вирусом Х1Н1.

Он је 30. октобра, у тешком стању, из Чачка пребачен у крагујевачки Клинички центар и смештен у изолациони блок и прикључен на апарате за вештачко дисање.

Данас су потврђени нови случајеви обољења и то: Ужице (4), Панчево (1), Ниш (2), Косовска Митровица (1), Крагујевац (1), Сремска Митровица (1), Параћин и Ћуприја (2), Врање (1), Нови Сад (2), Пирот (2) и Крушевац (2). Укупан број потврђених случајева је 224.

Вакцинисање грађана Србије против новог грипа почеће средином децембра и трајаће све док вакцине не добију сви они који то желе, најавио је министар здравља Томица Милосављевић, а Влада Србије је већ покренула по хитном поступку процедуру јавне набавке три милиона вакцина.

"Тек почетком овог месеца вакцина против вируса је постала доступна на тржишту и одлуком владе она ће бити набављена по хитном поступку. У понедељак ће бити отворене понуде фармацеутских кућа, како би се одабрала најповољнија понуда", казао је министар здравља у Новом Саду.

Потпредседник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић рекао је да је појава новог грипа за владу приоритет и да ће из буџета и Фонда здравственог осигурања бити обезбеђено довољно средстава за вакцине.

Динкић је подсетио да је Влада Србије већ наложила Републичком заводу за здравствено осигурање да по хитном поступку покрене процедуру јавних набавки за три милиона вакцина.
Министар здравља је указао да је најбоља превенција од новог грипа вакцинација, а она ће се најпре давати приоритетним групама, као што су деца с хроничним болестима, труднице после трећег месеца трудноће, здравствени и радници у јавним службама.

"Тек онда ће доћи на ред остали грађани, а моја препорука је да сви приме вакцину, јер је корист много већа од потенцијалне штете. Рок трајања вакцине је 18 месеци, тако да ће вакцинација бити континуирана све док заштиту не приме сви који то желе", рекао је Милосављевић.

Министар је казао да свако обољење дисајних путева потенцијално може да буде вирус Х1Н1, али да се у великој већини случајева ради о благим облицима, који се релативно лако лече.

Милосављевић је оценио да је у овом тренутку у читавом свету потребна солидарност и поверење по питању новог грипа, због чега ће на седници Владе Србије данас предложити да се на неки начин помогне Украјини, јер је то земља са највећим бројем оболелих и смртних случајева од новог грипа у Европи. 

Погоршано стање пацијента из Ћуприје

Стање пацијента из Ћуприје, код кога је потврђено присуство новог грипа, погоршано је и он је пребачен на Интензивну негу Клиничког центра у Крагујевцу, речено је у тој болници,.

Пацијент, стар 35 година, прво је био смештен на крагујевачкој Инфективној клиници а у Клинички центар примљен јуче јер му се стање погоршало.У Крагујевцу се лечи још двоје пацијената који имају тежи облик обољења.

Три случаја на Косову и Метохији

На Косову и Метохији забележена три случаја оболелих од новог грипа, потврдио је РТС-у епидемиолог болнице Косовској Митровици, Бранислав Ивановић.

"Из Института Торлак стигли су резултати који потврђују да су три особе заражене новим грипом. За сада, нема места паници, јер се пацијанти из Грачанице, Митровице и Гораждевца осећају добро после високе темепературе, сувог кашља и болова у мишићима", рекла је Трајковићева.

У Грачаници је вирусом новог грипа заражена девојчица од 13 година. Она је са више десетина ученика осмог разреда недавно била на екскурзији у Лепенском виру. Девојчица живи у породици која има четворо деце и од јутрос осећа се боље.

Вирус Х1Н1 изловон је и код дванаестогодишњег дечака из Косовске Митровице и четрдесетдвогодишње жене из Гораждевца. Дечак је на кућном лечењу и осећа се добро, док је оболела жена ван животној опасности али ће бити смештена на одељењу Инфективне клинике.

Ово су први случајеви појаве новог грипа на Косову и Метохији а четири нова узорка послата су на проверу у Институт Торлак.

Оболели и у Лесковцу и Пријепољу

Четворо ученика старијих разреда основне школе "Вожд Карађорђе" у Лесковцу оболело је од грипа Х1Н1 и на кућном су лечењу, речено је у лесковачком Заводу за јавно здравље.

"Ова деца имају лакшу клиничку слику па се зато налазе на кућном лечењу", рекла је начелница Центра за контролу здравља у том заводу Јадранка Красић, додајући да ће у школи највероватније бити пријављена епидемија.

Постојање обољења потврдио је Институт Торлак а узети су узорци још троје Лесковчана. Реч је о једној ученици основне школе из Власотинца, једног одраслог пацијента који је на Инфективном одељењу Опште болнице у Лесковцу и мушкарцу средњих година запосленом у Здравственом центру Стари уред. 

Мушкарац, стар 37 година, примљен је данас на Интерно одељење болнице у Пријепољу са симптомима новог грипа. У Пријепољу до сада није било потврђених случајева новог грипа.

Пацијент има врло високу температуру што, са другим симптомима болести, указује да је по среди вирус новог грипа, речено је у пријепољкој болници.

Број оболелих се повећава 

Председник Радне групе Министарства здравља за праћење пандмије др Предраг Кон рекао је да укупан пораст оболелих није толико висок да би се донела одлука о затварању вртића, али да су у наредном периоду, уколико се процени неопходним, могуће мере забране окупљања.

Оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Ниша, Сомбора, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева, Крагујевца, Панчева, Старе Пазове, Сремске Митровице, Лознице, Краљева, Кикинде, Чачка, Ћуприје, Зрењанина, Вршца, Прокупља, Трстеника, Параћина, Пожеге, Ужица, Пирота, Смедерева, Шида, Лесковца, Крушевца и Косовске Митровице.

Највећи број оболелих у овом периоду су деца школског узраста а пријављено је шест епидемија пандемијског грипа и то у Краљеву, Пожеги, Ужицу и Параћину и епидемије у школском колективу у Чачку и Нишу.

Маске и у затворима

Управа за извршење кривичних санкција, одложила је коришћење посебних права осуђеника изван завода за осуђена лица и право на боравак у посебној просторији, саопштило је Министарство правде Србије.

Током посета заштне маске носиће осуђена и притворена лица, запослени као и посетиоци с тим што посетиоци морају сами да набаве заштитне маске.

У случају погоршања епидемиолошке ситуације у Србији, привремено ће бити одложено право на посете осуђеницима, а по потреби предузете и друге мере.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво