Трећа жртва новог грипа у Србији

Педесетосмогодишња жена из Ћуприје преминула после компликација насталих од вируса Х1Н1. До сада у Србији укупно регистрованe 204 оболеле особе.

Епидемиолог Предраг Кон потврдио је да је 58-годишња пензионерка из Ћуприје преминула у Општој болници у том граду од последица новог грипа.

Председник радне групе Министарства здравља за праћење новог грипа рекао је да се жена из Ћурпије, која је била срчани болесник, разболела 29. октобра и да је имала високу температуру.

Њу је најпре лечила дежурна лекарска служба, али, када јој се стање погоршало, пребачена је на грудно одељење Опште болнице у Ћуприји где је преминула јутрос око четири сата.

Надлежни епидемиолог је узео брис од болеснице пре смрти, помоћу којег је утврђено присуство вируса новог грипа на Институту за имунологију и вирусологију у Торлаку.

То је трећа жртва новог грипа у Србији. Раније су преминуле две жене из околине Крушевца, односно Краљева.

Кон је агенцији Бета рекао да је епидемиолошка ситуација у Србији неповољна и да постоји опасност да се епидемија прошири и на друге крајеве.

Укупно 204 случаја оболелих

РТС сазнаје да је данас регистровано још 17 особа заражених вирусом Х1Н1. Нови случајеви потврђени су у Београду (5), Сремској Митровици (2), Лесковцу (4), Косовској Митровици (3), Ћуприји (2) и Зрењанину (1).

До сада су у Србији укупно регистрована 204 случаја оболелих од новог грипа.

У Нишу је током ноћи са симптомима новог грипа двоје деце збринуто на Дечјој интерној клиници, а на Инфективној још четворо одраслих.

Портпарол Клиничког центра у Крагујевцу Андреа Обрадовић изјавила је да је још двоје деце оболело од новог грипа и да су од јутрос на болничком лечењу на Педијатријској клиници, али да нису прикључени на апарате за дисање.

"За једно дете је потврђено да је оболело од новог грипа, а за друго које је било у контакту са оболелим дететом неће се ни радити провера, јер и оно има симптоме новог грипа", рекла је Обрадовићева.

Здравственом центру у Новом Пазару јавила су се три нова пацијента за које се сумња да су инфицирани вирусом новог грипа Х1Н1, изјавио је управник те установе Алан Курпејовић. Према његовим речима, три пацијента су се јавила у року од сат времена, са температуром 40 и 41 степен, а узорци њихових брисева из грла и крви су послати на Институт "Торлак" у Београд.

У Институту Клиничког центра Србије за инфективне и тропске болести тренутно се налази шест пацијената, од којих је у два случаја доказано оболевање од новог грипа, а за четири пацијента се чека резулатат Института за вирусологију и имунологију "Торлак", рекао је портпарол Клиничког центра Драго Јовановић.

Јовановић је рекао да најмлађи пацијент има 15, а најстарији 48 година, истакавши да су сви пацијенти задовољавајућег општег стања и нису витално угрожени. Према Јовановићевим речима, од 3. новембра у седам сати до јутрос у у исто време прегледана су 32 болесника под сумњом да имају нови грип.

У Одељење Института за изолацију примљен је један, на кућно лечење је враћен 31 пацијент, а један је упућен код пулмолога, додао је Јовановић. Од укупног броја оболелих, 72 случаја оболевања се доводи у везу са путовањима.

У Војводини је до сада потврђено шест случајева новог грипа, саопштио је покрајински секретар за здравство др Атила Ченгери.

"Од болесника којима је потврђено присуство вируса Х1Н1 троје се налази на болничком лечењу - двоје у Клиници за инфективне болести у Новом Саду, а једна особа у болници у Врбасу", додао је Ченгери.

Вакцина као најбоља превентива

Члан радне групе за праћење новог грипа, Предраг Кон је рекао да је пацијенткиња Сузана Р. (32) из Горњег Шиљеговца код Крушевца јуче преминула на путу до Инфективне клинике у Београду.

То је други случај смртног исхода од новог грипа у Србији, а први је забележен у Здравственом центру у Крагујевцу, где је 21. октобра умрла пацијенткиња за Горњег Милаковца, код Краљева.

Влада Србије наложила је Републичком заводу за здравствено осигурање да по хитном поступку покрене процедуру за јавну набавку три милиона вакцина против новог грипа.

Министар здравља Томица Милосављевић рекао је  да је најбоља превентивна мера против вируса А Х1Н1 вакцинација становништва, а да ће приоритет при вакцинисању имати деца старија од шест месеци, старији грађани, хронични болесници и запослени у јавним установама.

Милосављевић је додао да ће у првом тренутку бити могућа вакцинација половине становништва, а потом и осталих, што ће спречити додатне компликације које нови грип изазива.

За дијагнозу новог грипа није потребно испољавање свих симптома

Нови грип се преноси са особе на особу, најчешће путем капљица које се стварају при кијању и кашљању или преко предмета који су загађени респираторним секретом. Период инкубације је три до пет дана од контакта са оболелом особом (истеком седам до 10 дана након појаве симптома, оболела особа више није заразна за своју околину), наводе у београдском Секретаријату за здравство.

Симптоми грипа вируса А (Х1Н1) слични су симптомима других врста грипа А: грозница, висока температура (преко 38С), главобоља, гушобоља, цурење из носа, кашаљ, отежано дисање, болови у мишићима, осип по кожи, мучнина, повраћање, пролив и општа малаксалост, при чему се не морају сви симптоми испољити.

Савети за превенцију су што чешће прати руке сапуном и водом, при кијању и кашљању прекрити нос и уста папирном марамицом за једнократну употребу, не додиривати неопраним рукама очи, нос и уста, избегавати боравак у затвореним просторијама где има особа које имају симптоме грипа, проветравати просторију и вакцинација против сезонског грипа.

Препоруке за запослене су код појаве симптома болести потребно остати код куће и јавити се телефоном свом лекару, обавестити руководиоца или особу задужену за вођење евиденције одсуствовања са посла, обавестити о својој болести све особе које су биле у контакту са вама унутар седам дана, уредно узимати препоручену терапију, остати у кући до престанка симптома односно до краја периода заразности (око седам дана).

У случају погоршања здравственог стања одмах се јавити свом лекару, а уколико сте били у контакту са оболелим особама пратите своје здравствено стање током седам дана од контакта, те уколико дође до појаве симптома, остати код куће и поступити по наведеном упутству, наводе у Секретаријату за здравство.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се