Друга жртва новог грипа у Србији

Пацијенткиња Сузана Р. из села Велики Шиљеговац код Крушевца преминула је од последица новог грипа, потврђено је у Институту "Торлак".

Пацијенткиња Сузана Р. из села Велики Шиљеговац код Крушевца преминула је у уторак у 18.30 часова од последица новог грипа, потврђено је у Институту "Торлак".

Сузана Р. (32) се разболела 28. октобра,  два дана доцније се јавила на преглед  и преписана јој је терапија, али се 2. новембра, са новим симптомима, поново јавила лекару. Добила је нову терапију, али се стање поново погоршало и у понедељак је транспортована у Здравствени центар у Крушевцу.  После даљих здравствених компликација одлучено је да се у уторак пребаци у Београд, где је преминула, рекао је за РТС Предраг Кон председник Радне групе за праћење пандемије новог грипа.

Пацијенти из Кршеваца, којима су неопходна  вештачка плућа, шаљу се, иначе, у најближе Клиничке центре, у Крагујевац и  Ниш.

Тања Симовић, директорка Завода за јавно здравље Крушевац, која свакодневно контактира са Клиничким центрима каже да им је у понедељак саопштено да не препоручују долазак у Ниш због заузетих респиратора.

''Докторка, која је водила случај, одлучила је због тода да пацијенткињу пошаље за Београд. Напомињем да је здравствено стање пацијенткиње било  врло ризично'', каже Симовићка.

Грип је са слабом клиничком сликом прво прележало старије дете покојне Сузане. Потом се са њом разболео и млађи син који је сада у болници и успешно се опоравља.

У Крушевцу су узети узорци још од три пацијента за које се оправдано сумња да болују од новог грипа. Тренутно се чекају резултати анализа са Торлака.

Портпарол Клиничког центра Србије Драго Јовановић изјавио је раније да је пацијенткиња из Крушевца, за коју се сумњало да је оболела од новог грипа, умрла на путу ка Инфективној клиници у Београду.

Први смртни случај у Србији од новог грипа датира од  21. октобра када је у крагујевачком Клиничком центру због компликација услед обољевања од тешког облика новог грипа Х1Н1, преминула је пацијенткиња Биљана Ђусић из Краљева стара 46 година.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара