Пети смртни случај - 244 оболела

Потрврђено да је пацијент из Ниша, који је синоћ преминуо био заражен вирусом Х1Н1. До сада у Србији званично регистровано 244 оболеле особе од новог грипа. Наредних дана и недеља очекује се још неповољнија епидемиолошка ситуација јер је ово само почетак озбиљнијег таласа оболевања, рекао министар здравља Томица Милосављевић.

Гостујући у емисији РТС-а "Да можда Не", члан радне групе за борбу против новог грипа Бранислав Тиодоровић потврдио је да је старији мушкарац, који је синоћ преминуо на нишкој Инфективној клиници, био заражен вирусом новог грипа.

Пацијент је у клинику примљен са тешком хроничном опструктивном болешћу плућа, а након што је умро, није се знало са сигурношћу да ли болује од вириса Х1Н1, све док то нису потврдили лабараторијски налази.

Министар здравља Томица Милосављевић рекао је да се наредних дана и недеља очекује још неповољнија епидемиолошка ситуација у Србији али да нема разлога за панику због ширења новог грипа.

"Лекова има довољно и вештачких плућа има довољно. Здравствене установе спремне су да реагују у свим ситуацијама, лакшим, средње тешким и тешким случајевима обољевања", рекао је Милосављевић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Иначе, данас је потврђено још 15 нових случајева, сазнаје Интернет портал РТС-а. Нови случајеви су регистровани у Београду (6), Нишу (3), Лесковцу (3), Новом Саду (1), Ћуприји (1) и Крагујевцу (1). Укупно оболелих до данас је 244.

Председник радне групе Министарства здравља за праћење пандемије новог грипа Предраг Кон рекао је да ће, уколико се епидемиолошка ситуација буде погоршала, бити предложена забрана јавних окупљања и затварање одбаништа.

Кон је навео да је епидемиолошка ситуација у Србији неповољна, али да би могла да постане опасна и ванредна.

"За сада не планирамо организовано затварање школа. У договору са Министарством просвете разматраћемо мере као што је продужетак распуста", рекао је Кон.

"Анализа смртних случајева се спроводи према законској процедури и обавестићемо јавност о резултатима. Ипак, постоје назнаке да је претходно здравствено стање утицало на смртни исход код тих пацијената", казао је министар здравља.

Тендер за вакцине у понедељак

Милосављевић је рекао да у здравственим установама у Србији постоји више до 350 респиратора што је довољно у овом тренутку, а набавка нових предвиђена је за случај да се број пацијената са тешким обликом обољења повећа.

Министар је истакао да ће се у складу са епидемиолошком ситуацијом респиратори пребацивати у оне установе којима су најпотребнији.

Милосављевић је поновио да ће вакцинисање против новог грипа почети половином децембра, и најавио ће у понедељак бити отворене тендерске понуде за произвођаче.

"Прво ће се вакцинисати хронични болесници, док ће вакцину примити и труднице после трећег месеца трудноће", навео је министар здравља.

Епидемиолог Предраг Кон нагласио је да вакцине против новог грипа неће имати никакве контраиндикације по труднице или доиље.

Кон је поручио да од сада код пацијената са тешком респираторном инфекцијом више није потребна потврда да се ради о обољевању од новог грипа.

"Порука лекарима је да не треба да чекају потврду из "Торлака" да би почели са употребом антивирусних лекова", казао је Кон.

Кон је навео и да се више неће радити анализа сваког тешког случаја појединачно већ да ће се узорковати одређени број пацијената.

"Довољно је 50 узорака недељно па да имамо представу о епидемиолошкој ситуацији у земљи", казао је Кон.

број коментара 8 пошаљи коментар
(субота, 07. нов 2009, 18:22)
anonymous [нерегистровани]

naravno

naravno, i ja tako mislim!!! ne znam zbog cega ne preduzmu takve mere! virus treba napasti, kao sto on napada nas!!! NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA!!!

(субота, 07. нов 2009, 15:20)
anonymous [нерегистровани]

s.fly

Svuda je epidemija moj mali je na TAMIFLY od cetvrtka ima 6 godina ,imao je visoku tempetaturu,cureo mu je nos i kasljao je isto kao i normalan grip,samo sto do sad nikad nije imao tako visoku temperaturu.Ovde u LONDONU i ne rade bris cim posumljaju odmah prepisu TAMIFLY,samo za nedelju dana registrovano je 20000 slucajeva ....Sve najbolje i cuvajte se ako je moguce.Pozdrav od KRALJEVCANKE.

(субота, 07. нов 2009, 13:05)
mozak [нерегистровани]

raspust

treba produziti raspust do kraja sedmice,to bi bilo odlicno,da znamo na cemu smo

(субота, 07. нов 2009, 11:29)
Darko [нерегистровани]

Slazem se!

Pametno i ja tako mislim a i Vladi bih preporucio da sto pre zatvore vrtice zabrane javna okupljanja vasare pijace bar na 10 dana kako bi se situacija sigurno smirila,takodje vlada u ovom trenutku ne treba da gleda da li je vakcina 5,10 ili 15 evra,zbog toga jer i kad bi izdvojili 100.000.000 evra imalo bi vakcine za oko 7.000.000 gradjana a ta cifra nije velika za drzavu ako imamo u vidu da nam je zdravlje najvrednija stvar u zivotu!

(субота, 07. нов 2009, 11:06)
Milkoš [нерегистровани]

Svet

Najefikasnije bi sada bilo da se na destak dana zatvore vrtići, škole i druge ustanove gde su u zatvorenom prostoru velika okupljanja. Pošto virusu treba 7 dana da oslabi to bi poprilično zaustavilo njegovo širenje. Nema boljeg rešenja od tog.

(субота, 07. нов 2009, 02:10)
NIKOLA [нерегистровани]

zatvaraj te skole

ako se to toliko prosirilo sto se ne zatvore skole vi nemate pojma koji je to rizik

(петак, 06. нов 2009, 22:55)
anonymous [нерегистровани]

Fakulteti

Da li ce biti zatvaranja fakulteta zbog pandemije?

(петак, 06. нов 2009, 16:09)
anonymous [нерегистровани]

Ko diže paniku?

Pa niko ne diže paniku.
Sreća naša što imamo stručnjake na pravom mestu.