Мисли више нису тајна

Желећи да помогну парализованим особама при комуникацији, британски и амерички научници открили су метод којим се могу читати мисли. Скенирањем мозга и уз помоћ специјалног рачунара стручњаци могу да открију шта особа гледа и слуша.

Британски и амерички научници открили су метод читања мисли скенирањем мозга, да би помогли парализованим особама. Научници тврде да ни мисли неће бити више тајна.

Особама које су учествовале у пројекту показане су две слике у исто време, испред десног ока, црвени тракасти узорак, а испред левог ока, плави тракасти узорак.

Добровољци су носили посебне наочаре, што значи да је свако око видело само оно што је испред њега. У тој ситуацији, мозак је пребацивао свесност између те две слике, неко време је видео једну слику, а затим другу.

Док се човекова пажња пребацивала с једне слике на другу, истраживачи су користили ФМРИ, уређај помоћу којег су вршили скенирање мозга и пратили деловање у визуелној можданој опни.

Тимови Универзитета у Лондону и Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу могли су да виде које слике људи гледају и које звукове чују.

Према оцени америчких научника, њихова студија доказује да је скенирање мозга у вези са електричном активношћу можданих ћелија, док Британци наводе да ово истраживање може помоћи парализованим људима да комуницирају, користећи рачунар који "чита" мисли.

Фокусирање на поједине узорке довело је до специфичне и потпуно различите структуре можданог деловања.

Доктор Џон Дилан Хејнз са Калифорнијског универзитета изјавио је да би ово истраживање користило, да се развију и побољшају апарати који би помогли парализованим особама у комуницирању кроз мерења активности њиховог мозга.

број коментара 11 пошаљи коментар
(понедељак, 17. авг 2009, 08:39)
Ivan [нерегистровани]

spooky

Predlazem svima da pogledaju domaci dokumentarni film "Digitalni andjeo", videcete cemu sve ovo tezi....

(субота, 15. авг 2009, 14:35)
Грујица [нерегистровани]

да. мада...

Кажу да је првобитни човек почео да говори како би другоме открио своје мисли. Како је у еволуцији напредовао, извештио се тако да говори а да сакрије оно о чему мисли. Пакосници кажу да човек говори да би сакрио да ништа не мисли - зато се не треба бојати злоупотребе... нема ''тамо'' ничега. - Грујица

(четвртак, 13. авг 2009, 20:11)
anonymous [нерегистровани]

au

I sad ja pomislim nešto da ukradem i oni me uhapse, a možda bih se predomislio i ne bih ništa ukrao!

(четвртак, 13. авг 2009, 10:14)
anonymous [нерегистровани]

1984

Zaista plasi. Znaci uskoro cemo morati da vodimo racuna i o tome sta mislimo. To ce se naravno raditi preko cipova koji ce se najpre ugradjivati zatvorenicima, kao i uvek, i tako...
Uzas.

(четвртак, 13. авг 2009, 10:11)
glas razuma [нерегистровани]

totalna kontrola...

zaista zastrasujuce... preostaje nam samo da u drustvu uvek pevamo, jer ko peva, zlo ne misli...
mozda ce nekom u buducnosti mnogo znaciti i da oduci ljude od misljenja, ko zna, sve je moguce, pa i to da evolucija krene u nazad, pa da vidimo koliko ce trebati da od coveka postane majmun!?

(среда, 12. авг 2009, 23:45)
Mare [нерегистровани]

Mac sa dve ostrice

Kao i svako dostignuce iz oblasti nauke, ima primarno dobronamernu pojavu, a onda se nadje i neki "UM",koji to primeni u sopsvene, ne bas korelirajuce namene sa primarnom zamisli.
No,to nikako ne treba da spreci pojavu ovakvih izuma!

(среда, 12. авг 2009, 23:14)
anonymous [нерегистровани]

Doskočice

He he kad budem stao uskoro ispred tih aparata za pregled misli ima da mislim na još nerešene matematičke i druge teoreme i budalaštine ostalih vrsta sve dok ne pregore :) Skoro su mi u firmi(!) u Beogradu tražili otisak prsta i da provlačim po dolasku i odlasku prst, tako da je sve moguće...

(среда, 12. авг 2009, 22:10)
anonymous [нерегистровани]

ne znam

Ne znam da li da se radujem ili tugujem

(среда, 12. авг 2009, 17:36)
bozilov.z

ah ta danasnjica

deluje mi nemoguce ali ipak cinjenice pokazuju da se stvarno daleko otislo sa tehnologijom,imace to i dobre i lose svoje strane!

(среда, 12. авг 2009, 17:18)
anonymous [нерегистровани]

O ho ho

Dakle u najavi, novi aparati na pretresnim punktovima.