НАСА, астероиди и буџетска ограничења

Америчкој агенцији за свемирска истраживања недостају средства за истраживање и праћење око 20.000 астероида и комета у Сунчевом систему који представљају потенцијалну опасност за Земљу.

НАСА би требало да трага и прати све астероиде који представљају потенцијалну опасност за Земљу, али нема финансијску подршку за остварење тог задатка, стоји у извештају Америчке академије за науку.

Академија у извештају подсећа да је Конгрес пре четири године поверио Америчкој свемирској агенцији задатак да до 2020. године успостави надзор над 90 одсто по Земљу опасних небеских тела, али јој није дао финансијска средства за изградњу потребних телескопа, јављају амерички медији.

У агенцији НАСА истичу да су и без буџета успели да ураде трећину посла са постојећим системом за телескопско осматрање.

НАСА процењује да је око 20.000 астероида и комета у Сунчевом систему са пречником већим од 140 метара потенцијално опасно за Земљу.

Научници су до сада успели да ураде карту око 6.000 објеката. Стене пречника од 140 метара до једног километра могу да униште читаву једну регију, али не и планету, истакао је Линдли Џонсон, директор НАСА програма за надгледање објеката у Земљиној близини.

Америчка академија за науку у извештају замера америчкој влади да не чини много на смиривању јавности, узнемирене филмовима катастрофе као што је "Армагедон", али и астероидима чије су путање последњих година биле на веома малој удаљености од Земље.

Академија, међутим, истиче и да је Влада САД практично једина која покушава да учини нешто у вези с тим проблемом.

За идентификацију астероида 800 милиона долара

Џонсон је изјавио да је НАСА израчунала да би јој за локализацију астероида, како то од ње тражи закон, до 2020. године требало око 800 милиона долара, који би били употребљени за изградњу земаљског телескопа или за покретање система за свемирско осматрање.

Уколико би НАСА добила само 300 милиона, она би могла да се "побрине" за астероиде пречника већих од 300 метара, рекао је Џонсон.

НАСА до сада није добила ништа и могло би да се деси да никада ништа и не добије, упозорио је Џон Логсдон, професор свемирске политике на универзитету "Џорџ Вашингтон". У истраживању свемира тај програм је доста занемарен, навео је Логсдон и истакао да нема довољно залагања за његово остварење.

У овом тренутку у Земљиној близини НАСА је идентификовала пет објеката довољно великих да изазову значајна разарања, за које постоји потенцијална опасност од један према милион да се сударе са нашом планетом.

Погледи астронома задужених за њихово праћење окренути су према једној стени пречника 131 метра, за коју постоји могућност од један према 3.000 да ће ударити у Земљу 2048. године и према два пута већем астероиду "Апофис", за који постоји могућност од један према 43.000 да се са Земљом судари 2036, 2037 или 2069. године.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. окт 2009, 13:35) - Dax [нерегистровани]

Opasnost za nasu planetu

Mislim da opasnost za Zemlju je sve veca i veca od udara asteroida i kometa iz decenije u deceniju.Lideri iz svih drzava sveta bi trebali da nadju zajednicki plan da rese ovu potencijalnu opasnost za nasu planetu i covecanstvo.Pre ili kasnije ce se to sigurno dogoditi.Trebalo bi jos sad nesto preduzeti da ne bude sutra kasno.Za sada smo bezbedni...

(петак, 14. авг 2009, 22:13) - Jovica [нерегистровани]

sta ces

Koliko je novca do sada ulozeno u naoruzanje, ratove, porobljavanja...To ce da nam se vrati kao boomerang.I ta nasa se vise bavi vojnim nego civilnim pitanjima.

(петак, 14. авг 2009, 12:43) - anonymous [нерегистровани]

Zivot

Mnogi ljudi ne shvataju ovaj problem ozbiljno. Verovatnnocja da nas udari asteroid je zaista mala u bliskoj buducjnosti, ali dokazi da su se obruhavali na nashu planetu su svugde oko nas. Nasha planeta je ziva, erozije tla , vulkani, poplave tu i tamo skrivaju dokaze udara.Cinjenica je da cje jednog dana doji kraj svega ,,ako ne udarom adsteorida onda neizbeznom smrcju nasheg sunca. Ostalo nam je ´´dosta´´ vremena da smislimo nacin kako da kolonizujemo druge svetove , jel je to jedini spas za ovaj zivot ovde na ovom malom ostrvcetu zivota.

(четвртак, 13. авг 2009, 14:00) - anonymous [нерегистровани]

Ko prezivi...

Ko prezivi pricace...Ostaje nam samo nada, sve drugo je Bozja volja.

(четвртак, 13. авг 2009, 08:19) - meteor [нерегистровани]

Maline

Dali primaju maline. Kod njih su jako skupe.

(четвртак, 13. авг 2009, 05:13) - anonymous [нерегистровани]

Apophis

ja pratim apophis vec 2 godine putem interneta...i svaki mesec se menjaju podaci.verovatnoca za sudar se povecava...i mislim da je to jedini asteroid koji nam ozbiljno preti...u narednih 100 godina.a za posle me ne zanima.nisam kornjaca :))

(среда, 12. авг 2009, 19:04) - anonymous [нерегистровани]

auuu

da li primaju dinare?

(среда, 12. авг 2009, 16:22) - Kica [нерегистровани]

steta

Dodje mi da zaplacem...