Млади српски физичар "пише" за "Сајенс"

Најпрестижнији научни часопис "Сајенс" објавио је рад српског физичара Михаила Чубровића. Комбинујући теорију струна и квантну теорија кондензоване материје млади научник изазвао је велико интересовање светске научне јавности.

Млади српски физичар, двадесетчетворогодишњи Михаило Чубровић објавио је, као главни аутор, рад из области физике у најпрестижнијем светском часопису "Сајенс" , остваривши изванредан успех, саопштило је Министартсво за науку и технолошки развој.

Коментаришући успех младог српског физичара, потпредседник Владе Србије и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић истакао је да је објављивање рада у часопису "Сајенс" велики успех, чак и за водеће светске научнике.

"Изузетно сам поносан што је Чубровић тако рано у својој каријери постигао овај изузетан успех", навео је Ђелић коментаришући чињеницу да је Чубровић свој рад објавио после само неколико месеци докторских студија.

Потпредседник Владе је у свом писму-честитки позвао Чубровића да на јесен у Србији одржи предавање о својим резултатима.

Чубровић је прошле године дипломирао на Физичком факултету у Београду, завршио је Математичку гимназију у Београду и редовни је сарадник Истраживачке станице "Петница".

Рад на свом докторату Чубровић је започео на Универзитету у Лајдену у јануару ове године, а после само месец дана први пут је презентовао своје резултате колегама након чега је добио подршку професора да пошаље рад часопису "Сајенс"

У рекордно кратком времену рад је објављен, а српски физичар постао је један од најмлађих првих аутора рада у овом часопису у последњих неколико деценија.

Чубровић је у раду повезао веома комплексне теорије, као што су теорија струна и квантна теорија кондензоване материје и његови резултати већ су изазвали велико интересовање у светској научној јавности.

Још као средњошколац, Чубровић је 2003. године, постао стипендиста Министарства за науку и технолошки развој и ову подршку добијао све до краја својих студија у Београду.

На предлог Министарства и "Петнице" постао је и један од најмлађих добитника "Теслине награде".

Овај млади физичар већ има неколико запажених научних радова.

број коментара 4 пошаљи коментар
(петак, 07. авг 2009, 02:57)
anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Да ли ико зна шта се десило на крају са ПЕТНИЦОМ. Хоће ли уважени министар да
одреши кесу за ПЕТНИЦУ. Ако је то већ учинио
- извињавам се, нешто су се ућутали па нисам у току.

(четвртак, 06. авг 2009, 10:00)
anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Divim mu se, ali i znam da mu nije lako. I sam sam diplomirao na Fakultetu pre dve godine sa prosekom 9,54 i jos cekam posao. Oktobra meseca treba da upisem master studije ali nemam 60 000 dinara da bih platio skolovanje. I cemu moj trud, sta on ima od tog bravo....

(четвртак, 06. авг 2009, 00:19)
anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Ne treba on nikome da se zahvaljuje. Država treba da ga podstakne da ostane. Ako mu ne pruže dobre uslove za njegov naučni rad slobodno neka ide gde će to imati. I onako se u Srbiji za nauku izdvaja malo novca u odnosu na druge zemlju.

(среда, 05. авг 2009, 23:07)
Dejan [нерегистровани]

Svaka cast

Svaka cast za ovog mladog momka. Neka mu je sa srecom u daljem zivotu. I drago mi je da je nasa vlada prepoznala pravi talenat i pomogla ovom momku tokom skolovanja. Nadam se samo da ce biti dovoljno zahvalan i vratiti se u zemlju