Мучнина код будућих мама, паметнија децa

Kанадско истраживање показало да деца чије су мајке током трудноће патиле од мучнине, имају изгледе да буду бистрија од својих вршњака. Могуће објашњење је да хормони који изазивају мучнину код трудница, имају позитивно дејство на развој мозга ембриона.

Деца чије су мајке током трудноће патиле од јутарње мучнине, имају изгледе да буду бистрија од својих вршњака, указује канадско истраживање, обављено у Дечјој болници у Торонту.

Стручњаци ове болнице су, на узорку од 121 детета старости од три до седам година, утврдили да она чије су мајке патиле од мучнине док су их носиле, у просеку показују боље резултате на неким тестовима интелигенције, памћења и језичких способности, преноси Ројтерс.

То што су неке мајке користиле лек "диклектин" (који се у Канади преписује трудницама с наведеним проблемом) није умањило ефекат мучнина на ментални развој деце, већ су таква деца на неким тестовима чак имала најбоље резултате.

"Мучнина и повраћање у трудноћи нису штетни, већ шта више могу повољно да утичу на дугорочни ментални развој детета" закључује докторка Ајрина Њулман из поменуте болнице.

Мучнина и повраћања су врло чести у трудноћи, нарочито у прва три месеца. Будући да су те појаве у вези са променама у одређеним хормонима потребним за развој постељице, јутарња мучнина је по једној теорији чак знак здраве трудноће.

Осим тога, неке раније студије су јутарње мучнине довеле у везу са смањеним ризиком од побачаја, прераног рађања или рађања мртворођенчади.

Стручњаци из Торонта су чак утврдили да, што су јутарње мучнине биле јачег интензитета, то су резултати тестова интелигенције код деце били све бољи.

Могуће објашњење је да хормони који изазивају мучнину код трудница, имају неко позитивно дејство на развој мозга ембриона.

Јутарње мучнине трудница, међутим, нису увек доброћудне. У неким случајевима оне прерастају у стање под стручним називом "хyперемесис гравидарум", карактеристично по тешким и упорним мучнинама и повраћањима, које могу да доведу до дехидратације, неухрањености и губитка килограма мајке.

Још се поуздано не зна како долази до овог поремећаја. Према оцени др Њулман, за те здравствене проблеме би могли да буду одговорни извесни психолошки фактори

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 07. авг 2009, 17:47) - anonymous [нерегистровани]

Nema veze

Moja mama je uvek govorila da je imala veliku mučninu kad je mene nosila. Ali ja mislim da ne postoji veća budala od mene. I šta se onda tu ispituje.

(среда, 05. авг 2009, 13:54) - anonymous [нерегистровани]

Nema veze

Uspeh u skoli nije merilo inteligencije. Ali super za tvoju decu

(среда, 05. авг 2009, 09:23) - Goga [нерегистровани]

Nema veze

Ja nisam imala nikakvu mucninu a moja deca su jedna od najboljih u skoli!

(уторак, 04. авг 2009, 19:08) - anonymous [нерегистровани]

Pobacaj

Znam nekoliko zena koje su bile trudne i nisu osecale nikakvu mucninu i u prvom tromesecju su dozivele spontani pobacaj. Ne znaci da ce se to desiti sa svim zenama, ali nekako verujem da mucnina i zdrava trudnoca imaju neke povezanosti. E, sad sto se tice pametnijeg deteta to vec nisam sigurna???